in

Gospodarska dejavnost presegla raven pred epidemijo, rast bo še višja od napovedi

Trenutno gospodarsko rast primarno poganja zasebna poraba, ugotavlja Umar. Foto: Pixabay

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) ugotavlja, da trenutno rast poganja zlasti zasebna poraba. Na višjo gospodarsko rast kaže tako predvsem višja rast zasebne porabe od pričakovane, ki jo poleg prilagajanja potrošnikov in povezanih dejavnosti spremenjenim razmeram podpirajo tudi ugodnejše razmere na trgu dela.

Septembra je Umar Sloveniji za letos napovedal povečanje obsega bruto domačega proizvoda (BDP) za 6,1 odstotka, v danes objavljeni publikaciji Ekonomsko ogledalo pa je zapisal, da bo ta številka predvidoma višja za pol do ene odstotne točke.

V tretjem četrtletju se je realni obseg BDP-ja četrtletno povečal za 1,3 odstotka, medletno pa za pet odstotkov in s tem presegel predkrizno raven iz zadnjega četrtletja 2019.

Za zadnje letošnje četrtletje sicer razpoložljivi podatki kažejo na možnost upočasnitve gospodarske rasti, kar na Umarju povezujejo predvsem s poslabšanjem epidemičnih razmer in strožjimi zaščitnimi ukrepi ter nadaljnjimi težavami in omejitvami v proizvodnji.

Umar je septembra za letošnje leto napovedal 6,1-odstotno gospodarsko rast, zdaj pa so zapisali, da bo ta številka še višja. Foto: Pixabay

Umar je septembra za letošnje leto napovedal 6,1-odstotno gospodarsko rast, zdaj pa so zapisali, da bo ta številka še višja. Foto: Pixabay

Kako bo prihodnje leto?

Pričakovanja glede gospodarske rasti za naslednje leto ostajajo v jesenskih okvirih, Umar je takrat napovedal 4,7-odstotno rast obsega BDP-ja. Novo napoved bo pripravil marca.

Na uradu ob tem dodajajo, da bodo za gospodarska gibanja še naprej ključni epidemične oziroma zdravstvene razmere ter prilagajanje ukrepov za zajezitev epidemije in blaženje njenih posledic ter na splošno nadaljnje prilagajanje prebivalstva in gospodarstva spremenjenim razmeram.

Višja od napovedane jeseni bo tudi inflacija letos in prihodnje leto. Ta se je novembra ob visokih cenah surovin in energentov ter težavah v dobavnih verigah medletno okrepila na 4,6 odstotka, decembra pa bo na medletni ravni zelo verjetno presegla štiri odstotke. Jeseni je Umar za letos napovedal inflacijo 2,5 odstotka. Višja inflacija naj bi vztrajala vsaj še nekaj mesecev.

Višja inflacija

Vztrajanje višje inflacije bi se lahko prelilo v zahteve po povišanju plač, na katere bo že sicer vplivalo pomanjkanje usposobljene delovne sile. Na pozitivni strani je možnost hitrejše odprave težav z ozkimi grli v dobavi, kar bi ugodno vplivalo na svetovno gospodarsko dejavnost, ublažilo pa bi tudi s tem povezane cenovne pritiske.

Javnofinančni primanjkljaj je bil v prvih desetih mesecih letos nižji kot v istem obdobju lani, do konca leta pa naj bi se zvišal, in sicer zaradi običajno okrepljenih naložbenih izdatkov v zadnjih mesecih leta in ponovno nekoliko povečanih izplačil za blaženje posledic epidemije, še pričakujejo na Umarju.