in

Golob odhaja, a se bi lahko vrnil še preden se stolček ohladi

Lastnika Gen-I se nista dogovorila o sestavi nove vodilne ekipe, sledi sodno imenovanje uprave, je danes povedal predsednik uprave Robert Golob. Njegovi ekipi danes poteče petletni mandat, jutri vodstvene posle prevzemajo pooblaščeni direktorji nižjih nivojev. Tako bo ostalo do odločitve sodišča, ki pa bi v začasno upravo po mnenju strokovnjaka za korporativno pravo Luke Gaberščika lahko znova imenovalo Goloba.

Drama okrog imenovanja nove uprave Gen-I, kjer danes poslovodstvu z Robertom Golobom na čelu poteče mandat, se je razpletla z odločitvijo za sodno imenovanje, čeprav je že kazalo, da bosta sprti strani morda našli soglasje, da upravo imenujeta po redni poti.

Z jutrišnjim dnem poslovodne posle prevzemajo pooblaščeni direktorji nižjih nivojev v Gen-I, ki bodo to počeli so odločitve sodišča. Golob ostaja v podjetju. “Ukvarjal se bom z mednarodnim trgovanjem in menda tudi PR,” je dejal.

Sodišče bi ga lahko vrnilo

Golob je povedal tudi, da bo uprava Gen-I sodišču dala svoj predlog za imena kandidatov za sodno imenovano upravo. Še prejšnji teden je sicer dejal, da sodno imenovanje zanj ne pride v poštev in da tej poti nasprotuje.

Si je zdaj premislil? “Še vedno ji nasprotujem. A delamo v dobro družbe,” je odgovoril.

Strokovnjak za korporativno pravo Luka Gaberščik je sicer prejšnji teden za N1 na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi v začasno upravo sodišče imenovalo obstoječo upravo, odgovoril pritrdilno. “Takšna možnost je celo razumna, ko uprava ni bila razrešena zaradi krivdnih okoliščin ali zaradi sumov nanje,” je pojasnil.

Golob je danes na naše vprašanje, ali pričakuje, da ga bodo imenovali začasno upravo, dejal, da ne pričakuje ničesar.

Poskus imenovanja Novšaka ni uspel

Golob je pojasnil še, kaj se je dogajalo danes in zakaj tudi drugi poskus imenovanja uprave po redni poti ni uspel. Kot je dejal, so se državni nadzorniki Gen energije, ki jih vodi predsednik uprave Telekoma Slovenije Cvetko Sršen, včeraj ponoči odločili, da za predsednika uprave predlagajo Martina Novšaka, ki je zdaj generalni direktor Gen energije, za člana uprave pa podjetnika Jureta Sokliča.

Po mnenju Goloba, Novšak ni primeren za predsednika uprave Gen-I, saj je usmerjen le v en vir, jedrsko energijo. “To ni dovolj v času, ko gremo v zeleni prehod,” je pojasnil. Omenimo sicer, da se o tem, da naj bi Novšaka v Gen energiji zamenjali, neuradno govori že dlje časa, namesto njega naj bi v Gen energijo prišel Blaž Košorok, zdaj sekretar na ministrstvu za infrastrukturo.

A predlog ni uspel. Nadzorniki Gen-EL so bili proti, je danes dejal Golob, ki prek nadzornikov obvladuje Gen-EL (v nadzornem svetu so namreč poleg Novšaka dva zaposlena v Gen-I ter razrešeni predsednik uprave Elektra Ljubljane Andrej Ribič, ki velja za Golobovega zaveznika). Zato ostane le sodno imenovanje.

Vprašanje ostaja: bo šel Golob v politiko?

“Ne razmišljam o tem, da bi šel v politiko. Ostajam v Gen-I,” je danes ponovno dejal Golob.

O tem smo pisali v članku Vroče vprašanje: gre Robert Golob v politiko?.

Kako poteka sodno imenovanje?

Robert Golob

Po zakonu o gospodarskih družbah sodišče poseže samo v nujnih primerih. Kot je v enem od primerov sodne prakse iz leta 2017 navedlo Višje sodišče v Ljubljani, se to, kaj je nujen primer, presoja za vsak konkreten primer.

Nadalje v zakonu piše, da sodišče začasno upravo imenuje “na predlog zainteresiranih oseb”. Kdo so to v primeru Gen-I? “Vsekakor vsak od družbenikov ter dosedanja uprava,” pravi Luka Gaberščik, strokovnjak za korporativno pravo in partner v Odvetniški družbi Brulc, Gaberščik in partnerji.

“Gre pa za odprto pravno normo, ki jo presoja sodišče glede na okoliščine primera. Teoretično je mogoče, da predlog poda sindikat, predstavnik delavcev ali celo upnik.”

Po ožji razlagi bi lahko torej predlog vložili Martin Novšak, Martina Pohar (oba predstavnika družbenic) ali kar sama uprava Roberta Goloba.