in

Golob in Breton: Jedrska energija je del zelenega prehoda

Breton in Golob na novinarski konferenci v dvorcu Zemono. Foto: BoBo/Jure Makovec

“Delimo mnenje, da je jedrska energija sestavni del rešitve zelenega prehoda, da moramo na področju jedrske energije narediti velike korake naprej,” je po srečanju v dvorcu Zemono v Vipavski doliliu povedal predsednik slovenske Robert Golob. Jedrsko energijo pa je treba vključiti tudi v ustrezne evropske sklade, je dodal. “Samo tako bo lahko Evropa zagotovila dovolj energije za svoje potrebe v naslednjih 10 do 15 letih,” je poudaril Golob.

Sorodna novica
Golob: Nacionalni interes je, da je jedrska tehnologija sestavni del do okolja prijaznih tehnologij

Tudi evropski komisar za notranji trg Thierry Breton je poudaril pomen jedrske energije pri zelenem prehodu, saj gre za energijo brez izpustov ogljikovega dioksida. Obenem je izpostavil pomen inovacij na tem področju.

Premier je dejal, da na srečanju niso govorili zgolj o sodelovanju držav članic pri gradnji novih enot tradicionalnih reaktorjev, ampak predvsem, kako vzpostaviti zavezništvo pri raziskovanju novih tehnologij, kot so mali jedrski reaktorji.

“V prihodnost moramo po obeh poteh in potem bo čas pokazal, katera od teh dveh tehnologij ima največji potencial znotraj EU za zagotavljanje čiste in poceni energije za prihodnost,” je še povedal.

Cilj: Industrija z neto ničelnimi izpusti

Breton je Golobu ter ministroma za obrambo in gospodarstvo Marjanu Šarcu in Matjažu Hanu med drugim predstavil predlog akta o industriji z neto ničelnimi izpusti, s katerim želi komisija spodbuditi proizvodnjo teh tehnologij v Evropski uniji.

Predlog čiste tehnologije deli na dve kategoriji. V prvi opredeljuje vse tehnologije z neto ničelnimi izpusti, med katerimi so tudi napredne jedrske tehnologije. Druga kategorija medtem vključuje osem strateških čistih tehnologij, ki bi imele več prednosti pri umeščanju v prostor.

Slovenija si po Golobovih besedah skupaj z več drugimi članicami prizadeva, da bi bila tudi jedrska tehnologija med strateškimi, kar je po njegovem mnenju še mogoče doseči.