in

Golemac: Kar ne morem verjeti, kakšne neumnosti smo delali

Jurico Golemca je zelo razjezila sodniška odločitev 0,8 sekunde pred koncem rednega dela, s čimer je Ulm izsilil podaljšek. Foto: www.alesfevzer.com

Ljubljančani so namreč v 4. krogu Evropskega pokala klonili pred Ulmom. Potem ko so zaostajali že za 21 točk, so se vrnili v igro, povedli za osem, a na koncu izgubili po dveh podaljških (96:101). Po treh zaporednih porazih v Ligi ABA, ki so odkrili številne slabosti trenutnega stanja moštva iz zmajevega gnezda, so se pobrali, zdaj pa so po sicer spodbudnem začetku tekmovanja dva poraza nanizali v Evropi, kjer jih v nadaljevanju po vrsti čakajo težke ovire Budućnost, Virtus, Venezia, Valencia …

Olimpija izničila 21 točk zaostanka, a klonila v drugem podaljšku

Zelo težek poraz. Dogovorili smo se, da začnemo agresivno, Ulmu ne dovolimo lahkih podaj in da poskušamo izvajati pritisk čez cel teren ter s tem dobiti prepotrebno energijo in neki ritem za tekmo. Začeli smo popolnoma drugače. Dopustili smo odprte mete in lahke koše po tranziciji. Tri četrtine smo se potem nekako vračali, predvsem v tretji pa igrali, kot bi morali od samega začetka. Takrat smo porabili kar nekaj moči in v zaključek tekme smo prišli nezbrani. Nismo igrali svojih sistemov v napadu in vse preveč smo se zanašali na individualno kakovost. Prišli smo v položaj, ki ga je Ulm znal izkoristiti v svojo korist,” je srečanje lepo povzel Blažič.

Porazno so namreč zmaji začeli tekmo. Popolnoma nezbrani so bili v napadu, kjer so v dobrih dveh minutah izgubili tri žoge, s slabo obrambo pa dopustili gostom, da so se razigrali in že po štirih minutah povedli s 13:0. Tudi ko so gostitelji le našli pot do prvih točk, se je razlika poviševala do +17 po prvih desetih minutah. V drugi četrtini je po preblisku Eda Murića in Blažiča, ki sta prebudila tudi tribune, Olimpija znižala na –7 (23:30), a tedaj z zgrešenim polaganjem Jackieja Carmichaela, ko bi moral zabiti, saj je pod obročem ostal povsem sam, in izgubljenimi žogami Marcusa Keena, ki je bil znova popolnoma razglašen, kar sama ustavila svoj nalet. Šest minut pozneje je Ulm vodil za 21 (27:48), prvi gledalci pa so že zapustili dvorano.

Ob koncu premalo širine in energije

Ulm po 50 minutah boja do zmage v Stožicah

“Nismo začeli, kot smo se dogovorili. Še posebej prvih pet minut smo igrali zelo neumno košarko. Potem se je bilo težko vrniti. Glede drugega polčasa nimam pripomb. Fantje so dali vse od sebe, na koncu pa jim je zmanjkalo nekaj sreče in energije,” je dejal ljubljanski trener Jurica Golemac, ki je drugo polovico srečanja odigral z zelo omejeno rotacijo, saj preprosto ni imel dovolj razpoloženih košarkarjev: “Iskali smo igralce, ki so pripravljeni garati in delati za ta klub. Na koncu jih žal ni bilo dovolj. V zadnji četrtini in v podaljšku nismo imeli dovolj širine in energije, da bi končali tekmo. Fantje imajo srce, željo in voljo, ne morem pa najti razloga, zakaj smo tako slabo začeli tekmo … Kar ne morem verjeti, kakšne neumnosti smo delali. Neverjetno. Še naprej bomo trdo delali z vsemi. Ko pride taka tekma in najdeš igralca, ki reagira, pustiš, da igra. Zagotovo sta nam eden ali dva manjkala v rotaciji, a preprosto sem dobil takšen občutek, da nisem imel samozavesti dati v igro nekoga drugega.”

Jaka Blažič je tekmo končal s 26 točkami, Jacob Pullen pa jih je dodal 20. Razigran je bil tudi Edo Murić z 21. Foto: www.alesfevzer.com

Jaka Blažič je tekmo končal s 26 točkami, Jacob Pullen pa jih je dodal 20. Razigran je bil tudi Edo Murić z 21. Foto: www.alesfevzer.com

Kapetan slovenske reprezentance in kapetan Olimpije sta v prvem polčasu dala več kot polovico točk, v drugem delu pa sta se jima v napadu pridružila še Jacob Pullen in Zach Auguste. Z imenitno tretjo četrtino, ko so prejeli le 11 točk, dali pa jih 31, so celo povedli. Znova so ritem ujeli s serijo trojk, ko so zadevali Murić, Blažič in Pullen, pod obročem je z zabijanji in “pick and rolliv navezi s Pullnom svoje dodal Auguste, tako da je kar naenkrat pobuda prešla na ljubljansko stran. Zmaji so sicer zadnjo četrtino, v katero so vstopili s tremi točkami naskoka, slabše začeli, ko so štirikrat zapored zgrešili izza črte, toda ko je Melvin Ejim po eni izmed devetih Pullnovih podaj zadel trojko za 70:62, se je zdelo, da je zmaga na dosegu roke.

Ljubljančani pogrešajo spoštovanje

Toda v štirih minutah in 50 sekundah, ki so še ostale do konca rednega dela, se je napad popolnoma ustavil. Prave kreacije ni bilo, akcije pa so bile praviloma individualne. Do konca so Ljubljančani dodali le točko, gostje pa so imeli celo lepo priložnost za zmago, potem ko so sodniki dosodili osebno napako Pullna nad Thomasom Klepeizsem. Sporna odločitev le 0,8 sekunde pred piskom zadnje sirene je zelo razjezila tudi Golemca: “Poleg energije in sreče je zmanjkalo tudi nekaj spoštovanja do našega kluba. Več ne želim povedati, da ne bom kaznovan, toda to je neverjetno. Lahko le rečem, da se v mojem času pri Olimpiji to ni dogajalo. To ni bilo prvič, saj veste, kakšne neumnosti so se dogajale že lani, pa tudi pred mano. Manjka spoštovanja, razumevanja, občutka … Ne govorim, da hočemo, da se nam nekaj daje, samo da se nas spoštuje, kot tudi mi spoštujemo vse …”

Toda avstrijski branilec je zadel le en prosti met. Zmaji so slabo odprli prvi podaljšek, a se prek Pullnovih metov z razdalje vrnili v igro, podobno kot predtem Ulm imeli dva prosta meta za zmago, toda Auguste je prvega zgrešil, pri drugem pa imel precej sreče, tako da je bilo dodanih še pet minut. Vnovič je vrsta Jake Lakoviča precej bolje začela, stvari pa je v svoje roke vzel odlični Semaj Christon (24 točk), ki je prevesil jeziček na tehtnici na nemško stran.

Olimpija je, kot je to že kar v navadi v tej sezoni, izgubila skok, tako kot na praktično vseh tekmah, ko ima težave, zbrala manj podaj od nasprotnika, na tako izenačenem obračunu pa je 66,7-odstotno izvajanje prostih metov oziroma devet zgrešenih proti štirim Ulma lahko tudi velikega pomena. Murić in Blažič sta igrala skoraj 46 oziroma 45 minut. Jaka je dal 26 točk in srečanje končal z indeksom 31. Murić je prispeval 21 točk, njegov indeks pa je znašal 22. Pullen je dodal 20 točk. Čeprav je bil primarno pripeljan na položaj dve, je znova moral prevzeti organizacijo igre v svoje roke. Igral je 38 minut, večino časa na položaju ena. Keene, ki naj bi bil prvi “play”, je bil po nekaj solidnih predstavah znova neuporaben, potem ko je v petih minutah napravil številne napake. Tudi Carmichael in Marko Radovanović se nista vpisala med strelce. Vse te tri tuje okrepitve so tekmo končale torej brez točk in z negativnim statističnim indeksom.