in

Giannis Antetokounmpo – RTVSLO.si

m”To jaz počnem vse življenje, kar me je pripeljalo celo do Bele hiše. Nikoli nič ne jemljite kot samoumevno. Trdo delajte in vse bo mogoče,” je v zaključnem delu govora dejal MVP lanske sezone in finala Lige NBA Grk Giannis Antetokounmpo.

Otrok prebežnikov z atenskih ulic do kandidata za MVP-ja Lige NBA

Giannis se je rodil 6. decembra 1994 v Atenah. Starša Charles in Veronica sta se v iskanju boljših pogojev za življenje iz rodne Nigerije preselila v grško prestolnico. Skupaj z bratom Thanasis je Giannis že zgodaj pomagala družini na atenskih ulicah služitia denar. Prodajala sta sončna očala, ročne ure, torbice, različne spominke … Nekje od šestega oziroma sedmega leta, oziroma “odkar se spomni”, kot je povedal, je prodajal na ulicah Aten.

Pri 13. letih ga je opazil lokalni košarkarski trener in ga povabil na trening, kjer je hitro napredoval in potrjeval izjemen talent. Vse do polnoletnosti je bil sicer Giannis brez uradnih dokumentov in mu je s tem grozila deportacija iz države kot nelegalnemu priseljencu. A zdaj je najboljši košarkar sveta, prvak Lige NBA in reprezentant Grčije, ki je na travniku pred Belo hišo popeljal Buckse na sprejem k predsedniku ZDA Joeju Bidnu.

Biden izpostavil potezo Bucksov ob ustrelitvi Jacoba Blaka

V času predsednikovanja Donalda Trumpa so prvaki Lige NBA zavračali tradicionalni sprejem pri ameriškem predsedniku. Letos so se prvaki Bucks povabilu odzvali. Predsednik Joe Biden je na slovesnosti pohvalil enotnost moštva in njihove vrednote zunaj igrišč, predvsem po bojkotu tekme končnice v letu 2020 zaradi policijskega nasilja.

“Lani ste se kot moštvo povezali po strelskem napadu na Jacoba Blaka, ljudi ste prebudili, ko je bilo to najbolj potrebno. Poklical sem vašega trenerja in resnično ste pri ljudeh vzbudili željo po volitvah, tudi zdaj med pandemijo ste se zavzemali za cepljenje. Res se vam lahko le zahvalim,” je ob vseh čestitkah za košarkarske dosežke dejal Biden.

Giannis Antetokounmpo med nagovorom pred Belo hišo. Od nelegalnega priseljenca, ki je kot otrok prodajal drobnarije na ulicah Aten do najboljšega košarkarja na svetu. Foto: Reuters

Giannis Antetokounmpo med nagovorom pred Belo hišo. Od nelegalnega priseljenca, ki je kot otrok prodajal drobnarije na ulicah Aten do najboljšega košarkarja na svetu. Foto: Reuters