in

Gajserja kazen v prvi vožnji oddaljila od naslova

Tim Gajser je pred zadnjo dirko sezone v skupnem seštevku tretji. Foto: AMZS/Goran Krošelj

Boj za naslov prvaka že dolgo ni bil tako zanimiv: pred zadnjima postajama sezone 2021 so imeli skoraj popolnoma enako izhodišče trije dirkači. Vodil je Febvre s 614 točkami, Gajser jih je imel 613, Helrings pa 611. Toda že po prvi vožnji je najboljši slovenski motokrosisti izgubil drugo mesto, potem ko je bil po kazni osmi.

Prva vožnja:              
 1. R. FEBVRE   FRA/kawasaki   25
 2. J. HERLINGS  NIZ/KTM      22
 3. A. CAIROLI   ITA/KTM      20
 4. R. FERNANDEZ  ŠPA/honda     18
 5. J. SEEWER   ŠVI/KTM      16
...                  
 8. T. GAJSER   SLO/honda     13
                    
Druga vožnja:             
 1. J. HERLINGS  NIZ/KTM      25
 2. R. FEBVRE   FRA/kawasaki   22
 3. T. GAJSER   SLO/honda     20
 4. A. CAIROLI   ITA/KTM      18
 5. J. SEEWER   ŠVI/KTM      16

Febvre dobil prvo vožnjo, Herlings drugo

Prvo vožnjo je dobil Febvre, ki je izkoristil padec Seewerja in Herlingsa na začetku preizkušnje. Zapeljal je v vodstvo in ga ohranil do konca, medtem ko se je moral Herlings prebijati v ospredje iz ozadja (po padcu je dirko nadaljeval na 15. mestu). Gajser, ki je v kvalifikacijah zasedel šesto mesto, je nekaj časa vozil za Antoniom Cairolijem na tretjem mestu, večkrat je bil povsem blizu, na koncu mu ga je uspelo prehiteti in zasesti drugo mesto. Herlings je medtem dirkal fantastično, nizal je najhitrejše kroge, trl tekmece, dve minuti in dva kroga pred koncem je zapeljal že za Cairolija.

Z njim je hitro opravil in nato začel lov na slovenskega šampiona, ki je moral vendarle priznati premoč tekmeca v zadnjem krogu. Vožnjo je končal na tretjem mestu, a zaradi krajšanja uvodnega zavoja preizkušnje ga je naknadno doletela kazen pribitka petih mest, tako da je na koncu zasedel 8. mesto in s tem izgubil ogromno v boju za naslov prvaka. V omenjenem zavoju so tekmeci slovenskega asa izrinili s proge, tako da je preprosto moral presekati zavoj.

Druge vožnje Gajser ni dobro začel. V prvi ovinek je šel z okoli desetega mesta, nato pa je bil po prvem krogu sedmi. Hitro je pridobil še dve, nato pa približno na polovici vožnje prehitel najprej Cairolija, nato pa še Prada. Dobro je slovenski motokrosist opravil z Italijanom in Špancem, toda zaostanek za vodilnima je bil prevelik, tako da je v zadnjih desetih minutah lahko le še zadržal položaj. V ospredju je Herlings dobil obračun za zmago s Febvrejem. Za Nizozemca je bila to že 98. zmaga v karieri.

Herlings je dobil VN Lombardije, z enakim izkupičkom 47 točk pa je bil drugi Febvre. Gajser je bil četrti, v skupni seštevek pa je dodal 33 točk. Pred zadnjo dirko, ki bo v sredo prav tako v Mantovi, vodi Febvre s 661 točkami. Herlings zaostaja za tri, Gajser pa jih ima 646.

V razredu MX2 že vse odločeno

V razredu MX2 je slavil Belgijec Jago Geerts, potem ko je z zmago v drugi vožnji z enakim točkovnim izkupičkom ugnal svetovnega prvaka Francoza Maxima Renauxa. Tretji je bil še en Francoz Tom Vialle. Uspešno je nastopil tudi slovenski dirkač Jan Pancar. Potem ko je bil 16. v prvi vožnji, je v drugi privozil do 11. mesta, kar je skupno na dirki pomenilo 14. mesto in 15 novih točk za SP. V skupnem seštevku ima Renaux, ki si je že pred Mantovo zagotovil naslov prvaka, 689 točk, Vialle pa 570. Pancar je s 123 točkami na 20. mestu.

Vrstni red v SP-ju (34/36):      
 1. R. FEBVRE   FRA/kawasaki  661 
 2. J. HERLINGS  NIZ/KTM     658 
 3. T. GAJSER   SLO/honda    646 
 4. A. CAIROLI   ITA/KTM     534 
 5. J. PRADO    ŠPA/KTM     532 
 6. J. SEEWER   ŠVI/YAM     530 
...