in

Gajser sezono končal z 2. mestom; Herlings prvak

Tim Gajser je v teoriji po prvi vožnji še vedno lahko osvojil naslov, a realno za kaj takega ni imel veliko možnosti. Foto: Televizija Slovenija

Herlings je zdržal pritisk, v obeh vožnjah je vozil izjemno, na koncu je naslov prvaka osvojil s 708 točkami. Zbral jih je pet več od drugouvrščenega Francoza Romaina Febvreja (703 točke), Gajser si je tretje mesto zagotovil s 688 točkami.

Po prvi vožnji na vrhu SP-ja izenačena tekmeca
Prvo vožnjo v Mantovi je dobil Herlings, drugi je bil Febvre, kar je pomenilo, da sta imela oba v skupnem seštevku enako število točk. Gajser je bil tretji, pred sklepno vožnjo sezone je imel 17 točk zaostanka. V teoriji je sicer ostal v boju za naslov svetovnega prvaka, a realno je imel zelo majhne možnosti. Na štartu je kot običajno v prvi zavoj kot vodilni zapeljal Jorge Prado, tik za njim je bil Febvre, najhitrejši na treningu Herlings je začel na petem mestu, Tim Gajser pa na osmem. Herlings je hitro prehiteval tekmece in se v četrtem krogu prebil v vodstvo. V tem času je Gajser napredoval do četrtega mesta, dva kroga pozneje pa je mimo Prada smuknil na tretje mesto. Vodilna trojka se je precej oddaljila od zasledovalcev, a med njimi ni bilo več prehitevanj.

Herlings izkoristil Febvrejevo napako za naslov
Druga vožnja se je začela podobno kot prva, znova je prvi v uvodni zavoj preizkušnje zapeljal Prado, ki pa je hitro izgubil vodstvo in padel na četrto mesto. Na čelo kolone je zapeljal Febvre, za njim je peljal Herlings, Gajser je bil tretji. Febvre je bil v odličnem položaju, nato pa je storil napako in padel. Herlings je darilo tekmeca sprejel z odprtimi rokami, zapeljal v vodstvo in ga ohranil do konca za veliko slavje. Gajser je vožnjo končal na drugem mestu, v drugi polovici je bil zelo hiter, lepo je topil zaostanek za Nizozemcem, ki pa je storil dovolj, da je slovenskega asa mirno zadržal za seboj. Febvre ni imel več nobenih možnosti, za Gajserjem je na tretjem mestu zaostajal že več kot 20 sekund, pozneje je zaostanek zrasel že prek pol minute , njegovi upi po naslovu so se dokončno razblinili. “Rad bi povedal samo nekaj: ne vem, kaj bi naredil, če mi letos ne bi uspelo osvojiti naslova svetovnega prvaka. Očitno zdaj nikoli ne bomo izvedeli,” je takoj po dirki povedal razposajeni Herlings in pokazal na zlato čelado.

MXGP, VN Mantove

Prva vožnja
Uvrstitev Tekmovalec Država Rezultat
1. Jeffrey Herlings Nizozemska 35:20,709
2. Romain Febvre Francija +2,465
3. Tim Gajser Slovenija +2,824
4. Jeremy Seewer Švica +48,484
5. Jorge Prado Španija +56,162
Druga vožnja
Uvrstitev Tekmovalec Država Rezultat
1. Jeffrey Herlings Nizozemska 35:29,493
2. Tim Gajser Slovenija +1,497
3. Romain Febvre Francija +41,814
4. Jeremy Seewer Švica +43,028
5. Brian Bogers Nizozemska +45,510

Skupni vrstrni red

Uvrstitev Tekmovalec Država Rezultat
1. Jeffrey Herlings Nizozemska 708
2. Romain Febvre Francija 703
3. Tim Gajser Slovenija 688
4 Jeremy Seewer Švica 566
4. Jorge Prado Španija 562