in

Francozi kaznovali vse napake risov v Podmežakli

Francozi so se veselili v Podmežakli. Foto: www.alesfevzer.com

Francozi so prevzeli pobudo na začetku srečanja, do vodstva pa so prišli risi v 8. minuti, potem ko je Jaka Sodja izkoristil podajo Aljaža Predana izza gola. V 13. minuti je bil zaradi zadrževanja s palico izključen Žan Jezovšek in galski petelini so unovčili prednost igralca več. Valentin Claireaux je iz bližine matiral Žana Usa. Ko so bili risi z mislimi že v garderobi, je sekudno pred koncem prve tretjine Hugo Gallet zadel za vodstvo Francozov.

Žan Us, ki odlično brani v Ligi IceHL, je dobil priložnost na uvodni tekmi turnirja. Foto: www.alesfevzer.com

Žan Us, ki odlično brani v Ligi IceHL, je dobil priložnost na uvodni tekmi turnirja. Foto: www.alesfevzer.com

V drugi tretjini je imela slovenska izbrana vrsta dvakrat igralca več na ledu, a so se Francozi obakrat ubranili. Po lepi samostojni akciji in podaji Aljoše Crnoviča je v 34. minuti izenačil Jaka Šturm.

V zadnjo tretjino so bolje krenili Francozi. Fabien Colotti je unčinkovito zaključil akcijo po podaji Florana Douaya v 42. minuti. Varovanci Matjaža Kopitarja so se nato trudili, da bi prišli do izenačenja, a so se tekmeci zanesljivo branili. V zadnji minuti so poskušali tudi brez vratraja Us, a prisisk s šestimi igralci ni obrodil sadov.

Petkov spored se bo začel s tekmo Francija – Avstrija in nadaljeval s tekmo domače izbrane vrste proti Belorusiji ob 19.00.

Na seznamu selektorja Kopitarja so vratarji Luka Gračnar, Žan Us in Val Usnik, branilci Aljoša Crnovič, Kristjan Čepon, Mark Čepon, Miha Logar, Aleksandar Magovac, Matic Podlipnik, Nejc Stojan, Žiga Urukalo ter napadalci Tadej Čimžar, Žan Jezovšek, Luka Kalan, Rok Kapel, Gregor Koblar, Anže Kuralt, Ken Ograjenšek, Aljaž Predan, Jaka Sodja, Nik Simšič, Erik Svetina, Jaka Šturm in Blaž Tomaževič.

Ta turnir bo že prva stopnica v pripravah na drugoligaški SP, ki ga bo spomladi 2022 gostila Ljubljana. V Tivoliju bo cilj vrnitev med elito, a naloga ne bo lahka, opozarja Kopitar. Po tem turnirju na Jesenicah bodo Slovenci februarja naslednje leto igrali na podobnem tekmovanju v Celovcu, pred SP-jem pa jih čaka še nekaj prijateljskih tekem.


Turnir štirih držav:
SLOVENIJA – FRANCIJA
2:3 (1:2, 1:0, 0:1)
120; Sodja 8., Šturm 34.; Claireaux 14., Gallet 20., Colotti 42.

BELORUSIJA – AVSTRIJA
* 3:2 (1:1, 1:1, 0:0)
Drozdov 7., Bokun 35., Kovaljov 61.; Harnisch 9., Lahoda 37.
* – v podaljšku


Petek ob 15.30:
FRANCIJA – AVSTRIJA

Ob 19.00:
SLOVENIJA – BELORUSIJA


Sobota ob 15.30:
AVSTRIJA – SLOVENIJA

Ob 19.00:
FRANCIJA – BELORUSIJA