in

Fosilna industrija na podnebni konferenci z največjo “delegacijo”

Fosilna industrija ima na podnebni konferenci v Glasgowu več predstavnikov kot največja delegacija posamezne države – Brazilija – razriva Global Witness. Medtem ko se predstavnikom civilne družbe omejuje dostop do pogajanj, kritiki opozarjajo, da glas fosilne industrije pomeni glas za status quo.

Na podnebni konferenci ZN v Glasgowu so najmanj 503 delegati, ki se konference udeležujejo kot lobisti fosilne industrije, razkriva analiza organizacije Global Witness. Nekateri lobisti so neposredno povezani z veliki korporacijami, kot so Shell, Gazprom in BP, drugi pa se konference udeležujejo kot člani delegacij.

Ker fosilno industrijo v Glasgowu predstavljajo 503 ljudje, to pomeni, da ima več predstavnikov kot največja državna delegacija – torej delegacija Brazilije, ki po navedbah britanskega BBC šteje 479 članov. Fosilna industrija ima prav tako več delegatov kot skupno osem delegacij držav, ki so jih v zadnjih dveh desetletij najbolj prizadele podnebne spremembe: Portoriko, Mjanmar, Haiti, Filipini, Mozambik, Bahami, Bangladeš in Pakistan, navaja Global Witness.

Lobiste za fosilno industrijo je uradno registriralo 27 delegacij držav, med njimi so Kanada, Rusija in Brazilija. Skupno ima svoje predstavnike v Glasgowu več kot 100 podjetij s področja fosilnih goriv, eden od najbolje zastopanih deležnikov pa je Mednarodna zveza za trgovanje z izpusti (International Emissions Trading Association –IETA) s 103 delegati, ki uživa podporo fosilne industrije. Trgovanje s emisijami je namreč eden od načinov ohranjanja statusa quo, vztrajajo kritiki.

Foto : PROFIMEDIA

Medtem ko je lobi fosilne industrije dobro zastopan v Glasgowu in sodeluje na pogajanjih, pa nevladniki, ki se zavzemajo za aktivnejši pristop v boju zoper podnebne spremembe, pristojnim očitajo, da jim omejujejo dostop do konference in sodelovanje na njej. Svoja stališča med drugim sporočajo na protestih v Glasgowu.

Skupno se podnebne konference v Glasgowu sicer udeležuje 40.000 oseb, konferenca pa vstopa v drugo polovico. Potem ko so zagon pogajanjem v Glasgowu v začetku prejšnjega tedna dali voditelji držav in vlad, naj bi visok tempo v drugem tednu pomagali držati ministri za okolje in podnebne spremembe. Med njimi bo tudi slovenski minister Andrej Vizjak, navaja STA.