in

Fain, Šegel in Stevens priplavali finale EP-ja v Kazanu

Katja Fain je na dobri poti, da se prebije v finale na 200 metrov prosto. Foto: EPA

Nizozemska Marrit Steenberg je bila v polfinalu na 200 metrov prosto s časom 1:53,48 razred zase, a skupno je drugi čas postavila Katja Fain (1:54,38), ki bo tako resna kandidatka za odličje. S 3. mestom v drugi polfinalni skupini in s skupno šestim časom se je v finale prebila tudi druga Slovenka v isti disciplini Janja Šegel, ki je osebni rekord izboljšala za več kot sekundk na 1:55,71.

Katja Fain je kandidaturo za odličja napovedala že v dopoldanskih kvalifikacijah, v katerih je 20-letna Mariborčanka postavila skupno tretji čas. Njena vrstnica iz Raven na Koroškem je bila dopoldne skupno deseta, a nato izdatno popravila svoj najboljši osebni čas.

Stevens kot zadnji v finale

Za tretji slovenski finale 21. evropskega prvenstva v 25-metrskih bazenih v Kazanu je poskrbel Peter John Stevens na 50 metrov prsno. V drugi polfinalni skupini je bil 26-letni Medvodčan četrti in na koncu je bil čas 26,20 ravno dovolj za osmo oz. zadnje mesto v nedeljskem finalu.

Štirje slovenski polfinalni nastopi

V soboto dopoldne so si slovenske plavalke in plavalci priplavali štiri popoldanske polfinalne nastope v glavnem mestu Tatarstana.

Dopoldne je prijetno presenetil mladi Primož Šenica Pavletič. Z 1:55,27 na 200 metrov hrbtno je svoj najboljši rezultat popravil za natančno sekundo in se kot 14. prebil v polfinale ter potrdil reprezentančni status, ki je v slovenski vrsti postavljen na uvrstitev do 16. mesta na velikem tekmovanju.

Plavalka Zvezde Tjaša Vozel je bila na 50 m prsno z 31,04 le dve desetinki oddaljena od svojega slovenskega rekorda in je zasedla 25. mesto. Za sedem stotink je osebni rekord z 49,57 na 100 m prosto zgrešil Sašo Boškan in zasedel 38. mesto, Daša Tušek pa je pred nedeljsko tekmo na 400 m prosto za ogrevanje nastopila še na polovični razdalji in bila z 2:03,73 prav tako 38.

Vklopa v oba polfinala s Slovencema

Spremljajte prenos prvega dela popoldanskega dogajanja od 16.30 na TV SLO 2.

Ob 17.05 se začenja prenos košarkarske tekme Olimpija – Split, a vmes sledita vklopa za preostala polfinala slovenskih plavalcev. Ob 18.39 za plavanje Primoža Šenice Pavletiča.

V živo