in

Evropski poslanci danes o resoluciji o vladavini prava v Sloveniji

Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu glasovali o resoluciji o temeljnih pravicah in vladavini prava v Sloveniji. V njej bodo, če jo bodo podprli, izrazili veliko zaskrbljenost zaradi globoke razklanosti v državi in pozvali politike, naj zagotovijo spoštljivo javno razpravo. Izid glasovanja naj bi bil znan okoli 16. ure.
 

Predlog resolucije o Sloveniji so vložile štiri politične skupine v Evropskem parlamentu – socialdemokrati, liberalci, zeleni in levica. Največja skupina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), sicer evropska politična družina slovenskega premierja Janeza Janše, se jim ni pridružila.

V EPP so si prizadevali, da bi resolucijo umaknili z dnevnega reda zasedanja, saj da sta glavna razloga zanjo, torej zapleti z imenovanjem evropskih delegiranih tožilcev in financiranjem STA, rešena. Po neuradnih informacijah so se v sredo na sestanku tudi dogovorili, da naj bi skupina glasovala proti resoluciji.

18 točk resolucije

Predlog resolucije Evropskega parlamenta v 18 točkah, ki so ga tudi javno objavili, vključuje izraz “globoke zaskrbljenosti zaradi ravni javne razprave, ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopala zaupanje v javne organe in med njimi”. Parlament naj bi z resolucijo tudi izpostavil, da morajo vplivne javne osebnosti in politiki v Sloveniji, tudi člani vlade, voditi z zgledom ter zagotoviti spoštljivo in civilizirano javno razpravo, brez ustrahovanja, napadov, žaljenja in nadlegovanja.

Foto : EUROPEAN PARLIAMENT

Prav tako naj bi med drugim izrazili zaskrbljenost zaradi predlaganih sprememb zakona o državnem tožilstvu, ki bi tvegale razrešitev imenovanih delegiranih tožilcev v Sloveniji, ter slovensko vlado pozvali k zagotovitvi uredniške neodvisnosti STA ter prenehanju pritiskov na uredniško politiko RTV Slovenija.