in

Evropski parlament nagrado Saharova dodelil Alekseju Navalnemu

Nagrado je prejela Aleksejeva hčerka. Foto: EPA

Po njenih besedah je ta nagrada pomembna za vse Ruse, ki se bojujejo za boljšo usodo države.
“To je izjemna čast, veliko priznanje za njegove zasluge in veliko delo, ki ga je opravil in ga nadaljujejo njegovi sodelavci. Še pomembnejše pa je, da je to znak za več deset milijonov ruskih državljanov, ki nadaljujejo boj za boljšo usodo Rusije,” je povedala Navalna.

Ob tem je izrazila nasprotovanje pragmatizmu v odnosih z avtoritarnimi voditelji. Tiste, ki zagovarjajo pragmatizem, je pozvala, naj odprejo zgodovinske knjige in se naučijo, da sprava z diktatorji in tirani ne deluje.

Evropskim poslancem in poslankam je predala tudi očetovo sporočilo. “Rusija je del Evrope, in mi si prizadevamo, da bi postali njen del,” je povzela besede svojega očeta. “Prizadevamo si za Evropo idej, človekovih pravic, demokracije in integritete. Ne želimo si Evrope premierjev in ministrov, ki si želijo biti v upravah ruskih državnih družb in jadrati na jadrnicah oligarhov,” ji je iz zapora še sporočil oče.

Ob koncu je pozvala k izpustitvi očeta iz zapora.

K temu je v imenu Evropskega parlamenta ob podelitvi pozval tudi predsednik parlamenta David Sassoli, ki se je zavzel za izpustitev vseh preteklih prejemnikov nagrade Saharova, ki so še vedno v zaporu.

“Boj Alekseja Navalnega proti korupciji je boj za spoštovanje človekovih pravic in človeškega dostojanstva,” je poudaril.

Navalni je v preteklosti poudarjal svoja nacionalistična prepričanja. Foto: EPA

Navalni je v preteklosti poudarjal svoja nacionalistična prepričanja. Foto: EPA

Evropski parlament: Navalni se bojuje za človekove pravice

Navalni se vrsto let v svoji državi bojuje za človekove pravice in temeljne svoboščine, to pa ga je stalo svobode in skoraj tudi življenja, so v Evropskem parlamentu utemeljili ob izbiri letošnjega prejemnika nagrade.

Navalni velja za vidnega protikorupcijskega aktivista in enega najglasnejših kritikov ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ruske oblasti so ga januarja po vrnitvi iz Nemčije, kjer se je zdravil zaradi zastrupitve, za katero naj bi bil odgovoren Kremelj, na podlagi starih obtožb aretirale in obsodile na zaporno kazen v kazenski koloniji.

Izključen iz stranke zaradi nacionalizma

Navalni je bil znan tudi po svojih nacionalističnih stališčih, zaradi katerih so ga leta 2007 izključili iz liberalne stranke Jabolko. Stranko je motila tudi udeležba Navalnega na tradicionalnem shodu skrajne desnice in monarhistov.

Tistega leta se je pojavil tudi v videu, ki promovira pravico do orožja. V njem se predstavlja kot “preverjen nacionalist”, ki želi iztrebiti “muhe in ščurke”. Ob teh izrazih je video prikazoval bradate muslimane.

Navalni je dejal tudi, da je “težava”, da “imamo veliko priseljencev, katerih obnašanje in kulturni kod je v popolnem neskladju s kulturnim kodom teh, ki živijo tu, z Rusi”.

Letošnji finalisti za nagrado so bile ob Navalnem še afganistanske ženske in bolivijska skrajnodesna političarka Jeanine Áñez.

Evropski parlament nagrado Saharova od leta 1988 podeljuje posameznikom ali organizacijam, ki naj bi se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Nagrado so poimenovali po sovjetskem fiziku in političnem oporečniku Andreju Saharovu.

Lani je nagrado prejela beloruska opozicija za pogum in odločnost v boju proti režimu Aleksandra Lukašenka.