in

Emma Raducanu britanska športna osebnost leta

Emma Raducanu je senzacionalno osvojila grand slam turnir v New Yorku. Foto: Reuters

Najstnica, ki je letos v New Yorku kot prva kvalifikantka v zgodovini osvojila turnir za grand slam, je nasledila dirkaškega zvezdnika Lewisa Hamiltona. Postala je tretja teniška igralka s to nagrado (Ann Jones, Virginia Wade) in prva po 44 letih.

Za nagrado so bili letos poleg Raducanu, Daleyja in Peatyja nominirani še boksar Tyson Fury, nogometaš Raheem Sterling in parakolesarka Sarah Storey.

Čast mi je sploh biti med nominiranci, kaj šele prejeti to nagrado. Vsem drugim bi rada čestitala za izjemne dosežke. Zame je to res nekaj posebnega,” je sprva dejala 19-letnica, ki se zaradi okužbe z novim koronavirusom ni mogla udeležiti prireditve.

Vesela sem. Ko sem odraščala, sem gledala to prireditev po televiziji. Počaščena sem, da sem se pridružila tako velikim imenom. Še posebej sem srečna, ker je britanski tenis znova na vrhu. Podpora ljudi v zadnjem letu dni je bila res neverjetna. Vso to energijo sem čutila že med nastopom v Wimbledonu, česa takega pred tem še nisem doživela,” je še dodala mlada teniška igralka.

Teniški igralci in igralke so sedmič osvojili glavno nagrado izbora, pred njimi so le dirkači formule ena (osem zmag) ter atleti in atletinje (18). Edini Britanec, ki je doslej trikrat postal športna osebnost leta, je prav tenisač Andy Murray (2013, 2015, 2016).