in

Dvomi o avtentičnosti sporočila izginule kitajske igralke

Zgodba Šuaj Peng buri duhove čedalje bolj. Foto: AP

Kitajski medij CGTN, ki je v državni lasti, je v sredo pozno po slovenskem času objavil elektronsko sporočilo, ki naj bi ga na WTA poslala 35-letna Šuaj Peng. Nekdaj 14. igralka med posameznicami in prva med dvojicami je na začetku meseca izginila neznano kam, odkar je vplivnega člana kitajske komunistične partije obtožila, da jo je prisilil k spolnim odnosom.

Na začetku tega meseca je Peng na družbenih omrežjih zapisala, da jo je Gaoli Džang, ki je zdaj star 75 let, “prisilil v seks“. Ob tem je tudi zapisala, da je bila z njim v podrejenem odnosu, ki je trajal več let.

Kitajski spletni cenzorji so objavo zelo hitro izbrisali s platforme Weibo, odstranili so tudi vse obremenilne dokaze o obtožbah na račun vplivnega člana kitajske oblasti, Peng pa od takrat ni bilo na spregled.

Zdaj pa naj bi v elektronskem sporočilu 35-letna dvakratna zmagovalka turnirjev velike četverice v dvojicah zapisala, da njene pred tem izrečene “obtožbe niso resnične“. Ob tem je dodala, da “ni izginila in da ni v težavah“, kitajsko igralko navaja agencija DPA.

Po besedah Steva Simona nihče, ki je povezan s turnejo WTA, vključno z zaposlenimi in igralkami, ni mogel neposredno stopiti v stik s kitajsko šampionko, da bi potrdili njen status. V sredo zvečer pa je prišlo sporočilo, v katerega avtentičnost Simon ne verjame.

Ta izjava, ki so jo objavili kitajski državni mediji, samo še bolj potrjuje mojo skrb glede lokacije Šuaj Peng in njene varnosti,” je WTA zapisala v izjavi za javnost. “Težko verjamem, da je Peng to zapisala sama, kot tudi ne verjamem zapisanim besedam. Igralka je bila izjemno pogumna pri opisu spolne zlorabe. WTA in preostanek sveta potrebujeta neizpodbitne in preverljive dokaze, da je na varnem. Ves čas se že trudim stopiti v stik z igralko, a mi to kljub naporom še ni uspelo,” je še dodal Simon.

Vodstvo WTA-ja je že v nedeljo pozvalo, naj se trditve igralke raziščejo “v popolnosti, pošteno, pregledno in brez cenzure“, je takrat poročala francoska tiskovna agencija AFP. Vmes so se oglasile in Kitajki izrekle podporo tudi številne sedanje in nekdanje igralke, med njimi tudi Japonka Naomi Osaka in ena najboljših igralk v zgodovini Američanka Chris Evert.