in

DUTB: S prodajo bioplinarne v Dobrovniku smo ustvarili dobiček

DUTB Foto: BoBo

Zaradi nekaterih namigovanj, da je Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) prodala dobrovniški obrat po trikrat nižji vrednosti, kot je zanj odštela, pojasnjujemo, da je bila poslovna celota bioplinarne Dobrovnik kupljena s pobotom terjatev v lasti DUTB-ja, edina preostala vrednost teh terjatev pa je bila prav bioplinarna,” so se na poročanje portala Necenzurirano, da je madžarska skupina Pannonia Bio bioplinarno kupila za dva milijona evrov, kar je trikrat manj, kot je DUTB plačal zanjo iz stečaja prejšnjega lastnika, odzvali v DUTB-ju.

Poleg dobrovniške so Madžari kupili tudi bioplinarno v Vučji vasi, ki jo je Pannonii Bio prodal Franci Matoz, predsednik upravnega odbora DUTB-ja. “Odločitev o prodaji je bila sprejeta 15. junija 2021. V nasprotju z nekaterimi trditvami je treba povedati, da Matoz na dan odločanja o poslu ni bil član upravnega odbora DUTB-ja, prav tako v predmetnem poslu ni sodeloval kot njen pooblaščenec,” so zatrdili v DUTB-ju.

Madžari kupujejo pomurske bioplinarne, posle bo preveril KPK

Kot opozarjajo, so primerjave prodaje bioplinarne v Dobrovniku s prodajo nekaterih drugih plinarn popolnoma nestrokovne in neustrezne. “Neustrezno je namreč primerjati vrednosti različnih bioplinarn različnih zmogljivosti obratovanja, pri čemer je bila bioplinarna v Dobrovniku v nasprotju z drugimi že daljše obdobje nedelujoča,” so zapisali.

Kot v vseh primerih upravljanja premoženja, je DUTB, kot so še dodali, tudi v tem primeru opravil ustrezno cenitev, s sklenitvijo tega posla pa je ustvaril dobiček, “saj je bila prodajna vrednost precej višja od interne vrednosti DUTB-ja“.

Odločitve o prodaji so v skladu z internimi pravili sprejemali kreditni odbori DUTB-ja na vseh ravneh, pri odločitvah so v skladu z njihovimi pristojnostmi sodelovali člani upravnega odbora v takratni sestavi.
Posel je preverila tudi služba za skladnost poslovanja in ugotovila, da sta bila predlog ter postopek za prodajo premoženja skladna z veljavno zakonodajo in internimi pravili DUTB-ja.

KPK bo preveril prodajo bioplinarn

Po poročanju portala Necenzurirano in soboškega Vestnika bo morebitne nepravilnosti, konflikt interesov in oškodovanje DUTB-ja pri obeh nakupih – tako bioplinarne v Dobrovniku kot tiste v Vučji vasi – preverila Komisija za preprečevanje korupcije. Matoz je Pannonii Bio svojo bioplinarno v Vučji vasi prodal za štiri milijone evrov, kar je dvakrat toliko, kot je zanjo plačal sam, je še poročal Necenzurirano.