in

Državljan Anton Olaj ovadil tviteraša Pavla Gantarja

Anton Olaj, sicer generalni direktor policije, je ovadil Pavla Gantarja, ker naj bi z zapisom na Twitterju storil prekršek.

Olaja je zmotil zapis, ki je bil objavljen 9. oktobra in se nanaša na dogajanje na protestih štiri dni prej. “Res je! Po mestu krožijo organizirane tolpe državljanov, ki na nič hudega sluteče ljudi mečejo solzivec in jih polivajo z vodo!” je na Twitterju sarkastično zapisal Gantar.

Janša Sluga

Olaj meni, da je zapis “že sam po sebi objektivno žaljiv, ne glede na to, kdo ga je zapisal in na koga se nanaša”, izhaja iz obvestila kršitelju, ki ga je Policijska postaja Dolenjske Toplice poslala Gantarju.

Kot izhaja iz obvestila, je Olaj na osnovi obrazložitve besede tolpa v Slovarju slovenskega knjižnega jezika navedel, da je avtor tvita posegel v njegove osebne pravice oziroma se do njega vedel na žaljiv način, saj je policist z dolgoletnim delovnim stažem na najrazličnejših mestih v policiji.

Olaj je sicer podal predlog za uvedbo postopka o prekršku “zoper neznano osebo, ki na Twitterju uporablja profil Pavle Gantar, kateremu je priložena slika poslanca državnega zbora g. Pavla Gantarja”. A Pavel Gantar ne skriva, da gre za njegov profil in da je tudi avtor tvita, ki je vznemiril Olaja. Ob tem pa dodaja, da v državnem zboru že desetletje ne sedi več.

“Moj tvit je bil odziv na tvit Marjete Pije Cevc, v katerem je potarnala, da je življenje v mestu zaradi demonstrantov postalo težje. Jaz sem ji ironično pritrdil z navedbo, da niso krive le demonstracije, pač pa tudi način, kako demonstracije zatirajo,” se je na Olajevo potezo odzval Gantar. Ob tem je dodal, da v omenjenem tvitu sploh ni uporabil besede policija, saj z njo nima slabih izkušenj. “Moja poanta je, da takšnega ravnanja na demonstracijah 5. oktobra pravzaprav niti ne bi smeli povezovati s slovensko policijo,” poudarja Gantar.

V odgovoru na poziv, da se izjavi o dejstvih in okoliščinah prekrška, je Gantar zanikal izpolnjenost zakonskih znakov za opredelitev prekrška in prekrškovnemu organu predlagal, da ne izda odločbe o prekršku.

“Ne glede, da je Evropsko sodišče o človekovih pravicah (ESČP) že oblikovalo stališče, da od posameznika, ki izraža svoje mnenje o zadevah javnega pomena, ni mogoče zahtevati, da vsako od svojih trditev dokaže, saj bi bil soočen z nerazumljivo, celo nemogočo nalogo, smo vseeno navedli vrsto zapisov o dogajanju na demonstracijah 5. oktobra, ki dokazujejo, da sem imel trdno dejstveno podlago za svojo trditev. Navsezadnje sem tudi sam spremljal dogajanje v živo na spletu. Resnična dejstva pa sama po sebi pojmovno ne morejo biti žaljiva,” poudarja Gantar.