in

Đoković zaključni turnir začel z zmago in z novim pokalom

Novak Đoković bo sezono sedmič končal na 1. mestu lestvice ATP. Foto: Reuters

Prvi niz je (trajal je uro in dve minuti) je s 7:6 dobil Novak Đoković. Takoj na začetku dvoboja je Casperju Ruudu uspel brejk, Đoković pa je z isto mero vrnil v šesti igri. V deseti igri je imel prvi igralec sveta dve zaključni žogi za osvojitev niza, toda Ruud se je rešil in odločala je podaljšana igra. V njej je Đoković povedel s 6:4 in nato niz dobil po natančnem forhendu, na katerega Ruud ni imel odgovora. V prvem nizu je Ruud naredil 15 nevsiljenih napak, Đoković 10.

Đoković bi s 34 leti lahko postal najstarejši zmagovalec zaključnega turnirja. Edini 30-letnik, ki je osvojil ta turnir, je bil Roger Federer leta 2011. Foto: Reuters

Đoković bi s 34 leti lahko postal najstarejši zmagovalec zaključnega turnirja. Edini 30-letnik, ki je osvojil ta turnir, je bil Roger Federer leta 2011. Foto: Reuters

V drugem nizu, ki je trajal manj kot pol ure, 22-letni Ruud, ki je v tej sezoni osvojil že pet turnirjev (toliko kot Đoković), ni več nudil pravega odpora. Ko je v peti igri še drugič izgubil igro na svoj servis, ni bilo več rešitve. Razmerje v osvojenih točkah je bilo na koncu 72:50. Po dvoboju je vodstvo ATP-ja Đokoviću že podelilo pokal, ker bo (že sedmič!) leto končal na 1. mestu jakostne lestvice.

Po tistem brejku v prvi igri sem se pobral. Pogoji so tu zahtevni, če izgubiš servis, se težko vrneš. Zadovoljen sem s svojo igro,” je povedal Đoković, ki je občinstvo navdušil z znanjem italijanskega jezika in z besedami, da je Italija njegov drugi dom.

Srbski as je zaključni turnir dobil petkrat, nazadnje leta 2015, ko se je na večni lestvici izenačil s Petom Samprasom. Več tovrstnih lovorik ima le Roger Federer, ki je slavil šestkrat. Đoković je od leta 2015 še dvakrat igral v finalu, a je moral tam priznati premoč Andyju Murrayju (2016) in Alexandru Zverevu (2018).

V večernem dvoboju bosta igrala Stefanos Cicipas in Andrej Rubljov. V medsebojnih dvobojih s 5:4 vodi Grk.

Zelena skupina, 1. krog:
ĐOKOVIĆ (SRB/1) ‒ RUUD (NOR/7)
7:6 (4), 6:2

Danes ob 21.00:
CICIPAS (GRČ/4) ‒ RUBLJOV (RUS/5)

Rdeča skupina:
MEDVEDJEV (RUS/2) ‒ HURKACZ (POL/8)
6:7 (5), 6:3, 6:4

A. ZVEREV (NEM/3) ‒ BERRETTINI (ITA/6)
7:6 (7), 1:0, b.b.