in

Dobra novica: brezplačni roaming bo podaljšan

Odbor stalnih predstavnikov v Evropski uniji, ki ga sestavljajo vodje ali namestnik vodij diplomatskih predstavništev držav članic Evropske unije v Bruslju, je potrdil predlog Evropske komisije, da se mobilno gostovanje brez stroškov, ki poteče poleti prihodnje leto, podaljša vsaj do leta 2032. Če enako stori še Evropski parlament, je odločitev dokončna.

Trenutni režim mobilnega gostovanja v EU, ki omogoča uporabo pod enakimi pogoji kot doma in je bil uveljavljen leta 2017, poteče 30. junija prihodnje leto. Na predlog komisije, ki ga je danes odobril Odbor stalnih predstavnikov v Evropski uniji, bo podaljšan še za deset let. Zdaj mora predlog potrditi še Evropski parlament.

Koritnik: Vesel sem pravočasnega političnega dogovora

Borut Štrukelj

“Strategija ‘Gostuj kot doma’ je olajšala in pocenila komunikacijo ljudem, ki potujejo po Evropi, zato ni presenetljivo, da je to ena največjih zgodb o uspehu enotnega digitalnega trga,” je ob predlogu Evropske komisije dejal slovenski minister za javno upravo Boštjan Koritnik.

Neformalni dogovor med tremi stebri Evropske unije (Evropsko komisijo, Evropskim svetom in Evropskim parlamentom) je bil dosežen prejšnji teden, zdaj pa je v teku uradna potrditev.

“Vesel sem, da je Slovenija v času predsedovanja pravočasno dosegla politični dogovor z Evropskim parlamentom, ki bo tako potrošnikom kot podjetjem omogočil, da še naprej uživajo to ugodnost, ki hkrati podpira eno naših temeljnih vrednot, svobodno gibanje ljudi znotraj EU,” je še dejal Koritnik.