in

Direktor Gira Pogačarju predlaga dvojček Giro – Tour

Trenutno je v mislih Tadeja Pogačarja le Dirka po Franciji, bo pa morda kdaj v prihodnosti sprejel tudi izziv, ki mu ga ponuja Mauro Vegni. Foto: RCS Sport

Mislim, da tri- ali štirikratna zmaga na Dirki po Franciji ne pomeni velike razlike v karieri kolesarja. Ko enkrat zmagaš, si dokazal, da si odličen kolesar in ni več veliko drugega za dokazati,” je Vegni povedal za Gazzetto dello Sport, s tem pa izzval Tadeja Pogačarja, naj se odloči za sodelovanje na Dirki po Italiji.

Uradno: Giro 2022 v Posočju s težkim vzponom na Kolovrat

Danes so kolesarji veliko bolje pripravljeni na zmago na najtežjih dirkah že v mladosti, tudi ko so stari 23 let. Škoda, ker si nihče ne želi, da bi poskusil osvojiti dvojno krono Giro – Tour. Če se ne motim, je bil zadnji Pantani. Torej je morda čas, da dodamo novo ime na ta častni seznam,” je razmišljal direktor Gira, ki se dobro zaveda, kako zelo bi Pogačar z nastopom na rožnati dirki dvignil njen ugled.

V prihodnji sezoni bo seveda Pogačar poskušal tretjič zapored osvojiti rumeno majico na Touru, možna pa je tudi njegova udeležba na Vuelti. Pri ekipi UAE naj bi na Giru 2022 stavili na Joaa Almeido.

Zadnji kolesar, ki je poskušal v isti sezoni osvojiti rožnato in rumeno majico, je bil Chris Froome. Leta 2018 je zmagal na Giru, nato pa je bil tretji na Dirki po Franciji.

Sedem kolesarjev je osvojilo Tour in Giro v istem koledarskem letu, in sicer Italijan Fausto Coppi (1949, 1952), Francoz Jacques Anquetil (1964), Belgijec Eddy Merckx (1970, 1972, 1974), Francoz Bernard Hinault (1982, 1985), Irec Stephen Roche (1987), Španec Miguel Indurain (1992, 1993) in Italijan Marco Pantani (1998).

Etapa Gira 2022 skozi Livek na Kolovrat

V Posočju se zavedajo, kaj pomeni Giro
V Posočju se medtem že veselijo, da bodo prihodnje leto gostili 19. etapo. “Nedvomno je Giro velika promocija za naše kraje. Če tako rečem, ga spremlja ves svet,” poudarja župan občine Kobarid Marko Matajurc, medtem ko direktor Zavoda turizem dolina Soče Viljam Kvalić dodaja: “Italijanski trg je v zadnjih letih v upadu, verjamemo, da bo Giro pripomogel k večjemu obisku italijanskih gostov v naši dolini.” Več v priloženem prispevku Miloša Batistute za TV SLO.

“Slovenska” etapa bo v petek, 27. maja 2022, najbolj razburljiv bo vzpon Idrsko–Livek–Livške Ravne–Kolovrat v dolžini 10 km za 940 višinskih metrov oziroma povprečni naklon 9,4 odstotka! Vzpon ima več odsekov, kjer naklon presega 15 odstotkov, maksimum pa je 18 odstotkov (na vrhu serpentin nad Livkom ter na prevalu med Kukom in Nagnojem).