in

Delegacijo odbora Evropskega parlamenta skrbita sovražnost in polarizacija v Sloveniji

Poslanka iz vrst liberalcev (Renew) Sophie in ‘t Veld. Foto: BoBo

Zaskrbljenost izhaja iz osnutka poročila, pripravljenega na podlagi misije za ugotavljanje dejstev, ki je od 13. do 15. oktobra preverjala stanje na področju pravne države, svobode medijev in boja proti korupciji v Sloveniji. Člani odbora naj bi poročilo obravnavali v četrtek.

Člani omenjenega odbora so se v okviru misije srečali s predstavniki nacionalnih oblasti, civilne družbe, nevladnih organizacij in medijev. Premier Janez Janša se z njimi ni sestal.

O svojih ugotovitvah je delegacija pripravila poročilo, ki naj bi ga na zasedanju odbora Libe obravnavali na četrtkovem zasedanju skupaj s poročilom o ugotovitvah podobnih misij na Slovaškem in Bolgariji v septembru.

V sklepnih ugotovitvah osnutka poročila, ki ga je pridobila Slovenska tiskovna agencija in ki se lahko še spremeni, so člani misije med drugim izrazili globoko zaskrbljenost zaradi ozračja sovražnosti, nezaupanja in globoke polarizacije v Sloveniji, ki je spodkopalo zaupanje v različne javne organe in tudi med njimi.

Navedbe o kampanjah blatenja in obrekovanja ter kazenskih preiskavah

Številni sogovorniki so, kot izhaja iz osnutka, v pogovorih izrazili zaskrbljenost ali opisali pritiske vlade na javne institucije in medije, med drugim s kampanjami blatenja, obrekovanjem, kazenskimi preiskavami in strateškimi tožbami proti udeležbi javnosti (SLAPP). Evropski poslanci so pri tem poudarili, da ti poskusi diskreditacije ali ustrahovanja institucij povzročajo veliko tveganje za vplivanje na ugled teh institucij.

Člani delegacije so tudi poudarili pomen neodvisnosti javnih organov, kot so informacijski pooblaščenec, komisija za preprečevanje korupcije, računsko sodišče in varuh človekovih pravic, in potrebo po njihovem ustreznem financiranju. Kljub tem zahtevnim okoliščinam je delegacija imela vtis, da so te javne ustanove še vedno sposobne nuditi oprijemljive rezultate, med drugim navaja osnutek poročila.

V misiji Evropskega parlamenta je sodelovalo sedem poslancev Libe, po eden iz vsake politične skupine, ter poslanec iz odbora za proračunski nadzor. Misijo je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu na začetku julija napovedala predsedujoča skupini za spremljanje spoštovanja demokracije, načel pravne države in temeljnih pravic v članicah EU-ja (DRFMG), poslanka iz vrst liberalcev (Renew) Sophie in ‘t Veld.