in

Covid-19: v torek potrdili 4.276 okužb

Po informacijah Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pristojni v torek izvedli 10.046 PCR-testov in potrdili 4.276 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 42,6 odstotka. Število potrjenih primerov je nekoliko manjše kot pred enim tednom, še vedno pa so številke med slabšimi od začetka epidemije.

korez

Včerajšnje število potrjenih okužb je tretjič preseglo mejo štiri tisoč. Skupno je bilo potrjenih 4.276, kar je nekoliko manj kot pretekli torek, ko so jih potrdili 4.483. Delež pozitivnih testov je bil v torek za 6,6 odstotne točke nižji od dneva poprej. Včeraj je bilo ob tem izdanih 4.018 TAN-kod za aplikacijo Ostani zdrav, kar je malenkost manj kot pretekli ponedeljek, ko je bilo izdanih 4.087.

V državi je po ocenah NIJZ 46.243 aktivnih primerov okužbe. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 3225, 14-dnevno na 100 tisoč prebivalcev pa 2193.

Sedemdnevno povprečje okužb se je v primerjavi z dnevom prej zmanjšalo za 59, 14-dnevno povprečje na 100 tisoč prebivalcev pa se je povišalo za 39 primerov.

V slovenskih bolnišnicah poteka največja mobilizacija zdravstvenega kadra

Medtem ko število potrjenih okužb v zadnjih dveh tednih vztraja pri visokih številkah, je posledično vse večji pritisk na bolnišnice. Trenutno se v njih zdravi skupno 1.074 bolnikov, od tega 236 na intenzivni negi. Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da v bolnišnicah poteka največja mobilizacija zdravstvenega kadra v zgodovini Slovenije. Vzpostavili bodo vseh 288 postelj za covidne bolnike na intenzivni negi.

“S tem prehajamo na maksimum obravnav, ki jih zmoremo, da je standard obravnave še minimalno zadovoljiv,” je ob vse slabših razmerah dejal Poklukar.

Iz šempetrske bolnišnice so včeraj sporočili, da bodo dobili pomoč zdravnikov in medicinskih sester iz Italije. Pogovore je potrdil tudi koordinator za zagotavljanje bolniških postelj med epidemijo Robert Carotta.

Oznake