in

Cedevita Olimpija “potrebuje čas, ki pa ga ni”

13. novembra je Cedevita Olimpija z 79:59 ugnala Mornarja, nato pa sta sledila dva visoka poraza v Podgorici in Beogradu, zdaj pa še domači neuspeh proti Zadru, ki je na dnu jadranske lestvice. Foto: www.alesfevzer.com

Pred obračunom s košarkarji iz Dalmacije je trener Jurica Golemac napovedal, da želijo zmaji popraviti vtis, ki so ga pustili pred premorom za reprezentanco. Tedaj so namreč zapored doživeli dve blamaži na gostovanjih pri jadranskih tekmecih. Za 31 je v sklopu Evropskega pokala slavila zmago Budućnost, za 29 pa v regionalnem tekmovanju Mega. Golemčeve besede se niso uresničile, krizo je še poglobil skromni Zadar, ki je zmagal šele drugič v sezoni.

Blažič v prvi četrtini dobil udarec v glavo

Novo razočaranje in vtis, kot da Olimpija sploh ni hotela zmagati

“Zadar je kontroliral skoraj celo tekmo in zasluženo zmagal. Znova nismo imeli prave samozavesti. Če zgrešiš 11 prostih metov na tekmi, ki se igra na 70 točk, to pomeni, da je neka tenzija v zraku. Nismo se še vrnili, nismo trenirali skupaj, prišla sta dva nova igralca in na tekmi se je videlo, da ne dihamo kot eno. Blažič je že v prvi četrtini dobil udarec v glavo. Poskusil je, a ni bil pravi. Ferrell je opravil dva treninga, Omić ni veliko igral … Nanju moramo počakati,” je na novinarski konferenci začel razlagati ljubljanski trener.

Golemac je že pred časom govoril, da ne razume, kako lahko profesionalni košarkarji delajo takšne neumnosti, kot so jih tedaj zmaji. Teh se je v zadnjih tekmah nabralo malo morje in do izraza so prišle tudi proti Zadru. Obramba Olimpije že vso sezono velja za vse prej kot trdno, vse več napak pa je tudi v napadu. Nedeljska igra je bila znova brez repa in glave, vse preveč pa je bilo individualnih akcij, odigranih na silo. Kakšna je bila raven osredotočenosti ljubljanskega moštva, priča odstotek prostih metov, ki je bil katastrofalnih 35 (6/17), to potrjujejo tudi prelahko izgubljene žoge po začetniških napakah.

V sredo v Stožice prihaja Virtus, ki je lani v drugem delu Evropskega pokala v Ljubljani zmagal po velikem preobratu v zadnjih minutah. Foto: www.alesfevzer.com

V sredo v Stožice prihaja Virtus, ki je lani v drugem delu Evropskega pokala v Ljubljani zmagal po velikem preobratu v zadnjih minutah. Foto: www.alesfevzer.com

Prav prosti met je bil na koncu odločilen. Jacob Pullen, ki velja za odličnega strelca, je bil polovično uspešen, ko je imel na dosegu roke izenačenje, v poslednjih 13 sekundah pa so se domači košarkarji kar malce osmešili, ko jim ni uspelo narediti osebne napake, igralni čas pa se je iztekel, tako da se je dalmatinsko slavje v Stožicah lahko začelo. Pullen vidno ni bil “pri stvari“. Ko je Olimpija na krilih nove okrepitve Alena Omića, ki je edini pokazal nekaj ustrezne energije, ujela korak s tekmecem, je Američan izgubil dve žogi, najprej pri vodenju, potem pa pri lahkomiselni podaji, kar si tako izkušen igralec ne bi smel privoščiti.

Golemac: Padli smo v črno luknjo

“Tako kot treniraš, tudi igraš. Reprezentanti so se vrnili po dveh tednih. Začeli smo uvajati treninge, ker smo morali delati na osnovah, saj sta prišla dva nova igralca. Delali smo 5 na 0. Poskusili smo dvigniti intenzivnost, a ni bilo tako, kot mora biti. Ko se dogaja, kar se je na teh tekmah, se vprašaš, kaj je narobe. Nisem dobil občutka, da kdo noče. Ni negativne energije. Vsi hočejo in dajejo vse od sebe, a smo res padli v to črno luknjo. Vse to se nam dogaja od tekme z Ulmom. Imeli smo smolo s Keenom. Žal nam je, kako smo bili videti na terenu. Imeli smo dva tedna za pogovor in malce časa tudi za trening, toda pet jih je bilo v reprezentanci, prišla sta dva nova, tako da potrebujemo čas, ki ga pa ni,” je povedal Golemac.

Zadnji Zadar osvojil Stožice

Letošnja stoženska ekipa naj bi bil sestavljena z namenom, da preseže lanske rezultate. Visokoleteče napovedi o moštvu, ki je precej kakovostnejše od lanskega, se v dobrih dveh mesecih sezone niso uresničile. Brez kakšne odmevne zmage je izkupiček skromen tako v Ligi ABA kot v Evropskem pokalu, v katerem je Olimpija v nizu treh porazov, na zadnjih treh tekmah je bila podoba na parketu pod vsako kritiko in vse bolj je jasno, da se poletno kadrovanje ni posrečilo. To potrjujejo tudi kadrovske spremembe.

Po dveh visokih porazih so pripeljali dve okrepitvi. Poleg Omića je prišel še organizator igre Yogi Ferrell. Na lastno željo je odšel Žiga Dimec, prav tako pa je zmajevo gnezdo že zapustil Jackie Carmichael, s katerim bodo tudi prekinili pogodbo. Golemac je ob njegovem odhodu dejal, da ne ve, ali bo sledil kakšen nov prihod. Zdaj sta torej v ekipi dva centra, poleg Omića še Zach Auguste. V sezono je Olimpija vstopila s tremi, nobeden od njih pa ni mogel igrati na štirici, kjer ni pravega nosilca. Nekaj krpata Melvin Ejim in Edo Murić, ki sta v osnovi krili, manjka pa torej krilni center, kakršen je bil lani Jarrod Jones – zanimivo, da je še vedno prost igralec –, ki je z metom z razdalje razširil igro.

Neuslišani želji krilni center in pravi organizator igre

V ekipi je klasičen krilni center tako le Marko Radovanović, ki je prišel poleti. Čeprav je tujec, pa še zdaleč ne pomeni dodane vrednosti oziroma ni dovolj kakovosten, da bi bil lahko nosilec na tej ravni. Na zadnjih tekmah dela številne napake, tudi proti Zadru je v manj kot dveh minutah naredil dve veliki in hitro obsedel na klopi. “Od začetka sezone bi si želel štirico. Želel bi si tudi pravega ‘playa’, ampak jih ni bilo na trgu oziroma nismo mogli finančno izpeljati. Je tako, kot je. Ti, ki so tu, so moji fantje in zanje bom dal vse,” je pristavil Golemac.

V Stožicah so že prižgani alarmi. Kakšna je sploh rešitev? “S treningom, a časa nimamo, saj igramo na tri dni. Moramo se boriti. Ostati moramo pozitivni, trenirati čim bolj trdo in ostati skupaj. Ne smemo iskati alibijev in prelagati krivde na drugega. Pogledati se moramo v ogledalo in čim bolj trenirati. To je edino zdravilo,” ljubljanski trener še ni vrgel puške v koruzo. Po dveh visokih porazih se je sestalo vodstvo kluba, vse glasnejše so govorice tudi o menjavah v strokovnem kadru: “To ni moja stvar, ampak je stvar kluba. Dokler sem trener, bom delal po svojih najboljših močeh. Ne bom se predal.”

Časa res ni, saj je sezona v polnem razamahu, pred zmaji pa je izjemno naporen razpored. Že v sredo v Stožice prihaja zahteven tekmec v Evropskem pokalu – sloviti bolonjski Virtus, ki na čelu z Milošem Teodosićem in Marcom Belinellijem spada med glavne favorite za končno slavje. Decembra potem Olimpijo čakajo še gostovanja pri Partizanu, Venezii, Valencii …