in

Carotta: Trudimo se samo preživeti, ne vem, do kdaj bo šlo

Zaposleni v zdravstvu zadnjih nekaj dni opozarjajo, da so bolnišnice na robu zmogljivosti. Prostih postelj za covidne bolnike, predvsem za tiste, ki potrebujejo intenzivno terapijo, primanjkuje. Kakšno je trenutno stanje, smo nocoj spet preverjali pri koordinatorju za zagotavljanje bolnišničnih postelj med epidemijo Robertu Carotti. Njegov odgovor je zgovoren: “Priznam, da se samo trudimo preživeti. Ne vem, do kdaj bo šlo.”

Bolnišnica, DTS covid-19 oddelek

O tem, da zmanjkuje postelj, smo poročali že dopoldne, da je Slovenija na pragu Bergama, čeprav smo imeli vse vzvode, da bi to lahko preprečili, pa smo popisali v rubriki Poglobljeno. Na včerajšnjem kriznem sestanku so se ministrstvo za zdravje in vodje covidnih bolnišnic dogovorili, da s prihodnjim tednom odpirajo maksimalne kapacitete.

Koordinator za bolnišnične postelje med epidemijo Robert Carotta je bil nocoj kratek, a zelo jasen. “Priznam, da se samo trudimo preživeti. Ne vem, do kdaj bo šlo,” nam je odgovoril. “Samo upam, da se rast števila čim prej ustavi,” je dodal. Gregor Prosen, vodja urgence Univerzitetnem kliničnem centru Maribor, je povedal vse, še pravi Carrota.

Robert Carotta
Foto : N1

Robert Carotta: “Priznam, da se samo trudimo preživeti. Ne vem, do kdaj bo šlo …”

Da se je uresničil njegov največji strah, je Prosen danes povedal za Pop tv. V urgentnem centru, kjer običajno leži 30 pacientov, so jih morali začasno namestiti 51. “Nekako bomo zmogli, ampak moramo vedeti, da to, da bomo zmogli, bo vse ena sama surova improvizacija in še več smrti in trpljenja. Za bolnišnico, za družbo, predvsem pa za bolnike, ki nimajo dostopa do standardne oskrbe. To ni masovna nesreča, to je družbena katastrofa,” je opozoril.

“Na urgenci je vse polno, začenja se Bergamo. Jasno napišite ljudem, da je konec. In naslednji teden bo še slabše,” je rekel včeraj za Večer. Družbo je v minulih dneh pozval k resnosti, čeprav je po njegovem mnenju za to že prepozno.

safeplace
hrvaška poplave