in

Carlsena bi k branjenju naslova spodbudil le Firouzja

Carlsen išče vedno nove izzive. Foto: Reuters

Za tiste, ki pričakujejo, da bom tudi naslednjič igral na svetovnem prvenstvu, je možnost razočaranja velika,” je Magnus Carlsen povedal v podkastu Løperekka, ki ga gosti njegov prijatelj Magnus Barstad. 31-letnik je pred dnevi v Dubaju zlahka premagal ruskega izzivalca Jana Nepomnjaščija s 7,5:4,5.

Magnus Carlsen ubranil naslov svetovnega prvaka

Že pogleduje proti Varšavi
Po petem naslovu prvaka se sooča s pomanjkanjem šahovske motivacije: “Pomembno je reči, da bom še naprej igral šah, saj mi ta daje veliko veselja. Že med tekmovanjem v Dubaju sem pogledoval proti svetovnima prvenstvoma v pospešenem in hitropoteznem šahu,” je dejal o tekmovanjih, ki bo v Varšavi konec decembra.

Največji motiv: Firouzja
Na branjenje naslova, ki naj bi bilo v začetku leta 2023, bi se lahko premislil, če bi bil njegov izzivalec Francoz iranskih korenin Alireza Firouzja: “Če bo na turnirju izzivalcev zmagal kdo drug, potem je malo verjetnosti, da bom nastopil na naslednjem prvenstvu. V tem primeru lahko rečem, da sem zadovoljen z doseženim. Veliko drugih stvari lahko poskusim. Zelo sem motiviran s tem, da bi dosegel rating 2900.”

Firouzja klonil pod pritiskom Carlsena, ki je tretjič osvojil Stavanger

Že večkrat glasno dvomil
Carlsen je sicer že v preteklosti na glas razmišljal o tem, da bi se odpovedal obrambi svetovnega naslova. Tako je po zmagi na svetovnem prvenstvu leta 2018 proti Američanu Fabianu Caruani dejal, da ne ve, ali bo branil naslov čez dve leti. Že takrat je zahteval spremembe formata tekmovanja, med drugim uvedbo pospešene igre.

Firouzja, ki je novembra nastopil na ekipnem evropskem prvenstvu v Sloveniji, je pri le 18 letih kot drugi človek v zgodovini za Carlsenom presegel rating 2800. Trenutno je pri 2805 točkah, 60 točk za Norvežanom.