in

Carlsen znova izvlekel remi s črnimi figurami

Carlsen ima precej višji šahovski rating od tekmeca (2855:2782). Na papirju je v vlogi precejšnjega favorita. Že osem let nosi krono najboljšega in se je že pridružil legendam iz zgodovine. Foto: EPA

Rus se je tudi v tretji partiji, ko je začel z belimi figurami, odločil za špansko partijo. Prve poteze sta znova odigrala zelo hitro, saj jih vsi velemojstri zelo dobro poznajo. Nepomnjašči je imel minimalno prednost po otvoritvi, a je kmalu prišlo do menjave obeh dam. Na koncu sta oba šahista ostala s trdnjavo, skakačem, lovcem in petimi kmeti.

Znova nisem izkoristil priložnosti. Mislim, da se tokrat Magnus ni najbolje branil. Oba skušava zmagati, vse partije so zelo napete,” je povedal Nepomnjašči.

Carlsen je dodal: “Vedno je dobro, da tekmeca najprej presenetiš. V osmi potezi sem poskusil z drugačno potezo od teorije, a se mi ni izšlo. Bilo je kar malce neprijetno, saj je bil Jan zelo dobro pripravljen. Nisem navdušen, saj nisem bil aktiven. Na koncu je izid dober,.”

V četrtek je na sporedu prost dan, šesta od štirinajstih predvidenih partij, v kateri bo imel prednost začetne poteze imel svetovni prvak, pa bo v petek.

Dvoboj za svetovnega prvaka bo potekal do največ 15. decembra v času svetovne razstave Expo v Dubaju. Dvoboj v Dubaju z nagradnim skladom dveh milijonov ameriških dolarjev (1,776 milijona evrov) bo dal prvaka po tem, ko bo eden od šahistov prvi zbral 7,5 točke. Morebitna odločilna štirinajsta partija bo 14. decembra, naslednji dan pa je predviden za podaljške.