in

Bruselj in London brez napredka glede severnoirskega protokola

Protokol, del britanskega izstopnega sporazuma, s katerim so preprečili trdo mejo med Severno Irsko in Republiko Irsko, ki je članica Evropske unije, prebivalcem in podjetjem na Severnem Irskem povzroča številne težave, zato ga London, čeprav ga je pred dvema letoma potrdil, ne želi izvajati.

Maroš Šefčovič. Foto: EPA

Potem ko je London od Bruslja julija zahteval spremembe protokola, je Evropska komisija pred tremi tedni predstavila predloge za odpravo vrste administrativnih in carinskih ovir.

“Mi smo naredili velik korak, Britanci pa do danes še nobenega. Zaradi tega sem razočaran in ponovno pozivam britansko vlado, naj iskreno sodeluje z nami,” pravi podpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

“Naši predlogi bi v praksi pomenili nekakšen prehitevalni pas. Za polovico bi skrajšali postopke, povezane s carinami. Tudi pri maloprodajnih izdelkih bi preprostejša overitev koristila. Posledično bi bilo do 80 odstotkov manj fitosanitarnih pregledov,” je še dejal Šefčovič.

V Bruslju so mnogi prepričani, da je vlada premierja Borisa Johnsona protokol podpisala s figo v žepu; v zadnjih tednih je večkrat zagrozila s sprožitvijo 16. člena protokola, po katerem lahko ena od strani odstopi od dogovora, če oceni, da škoduje njenim interesom; Šefčovič pa je danes znova opozoril na resne posledice, ki bi jih ta poteza lahko imela tako za Severno Irsko kot za odnose med Evropsko unijo in njeno nekdanjo članico.

Bruselj in London brez napredka pri spremembah severnoirskega protokola