in

Boštjančič zahteve delodajalcev vidi kot izsiljevanje, Golob jih vabi na pogovor

Predstavnike delodajalcev, ki so danes izrazili svoje zahteve, s katerimi bi razveljavili ukrepe, ki dodatno obremenjujejo gospodarstvo, je premier Robert Golob povabil na pogovor. Finančni minister Klemen Boštjančič njihove zahteve medtem vidi kot izsiljevanje.

Premier Robert Golob je predstavnike delodajalcev, ki so danes izrazili svoje zahteve za razveljavitev obremenitvenih ukrepov za gospodarstvo, povabil na pogovor. Sešli se bodo v sredo.

Zahtevo po razveljavitvi nekaterih ukrepov je 15 delodajalskih in kmetijskih organizacij na vlado naslovilo na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Tibor Šimonka je dejal, da sprejemajo povabilo predsednika vlade Goloba k dialogu, dano prejšnji teden na vrhu slovenskega gospodarstva, a da so pri tem precej previdni.

V preteklosti so bili namreč po Šimonkovih besedah prevečkrat izigrani. Če Golob misli resno s pogovori z gospodarstvom, potem bi morala vlada do novega leta umakniti načrtovano zvišanje davka od dohodkov pravnih oseb, uvesti obvezen solidarnostni prispevek za popoplavno obnovo, ne sprejeti rešitev v interventnem zakonu v zdravstvu, ki obremenjujejo delodajalce, in zamakniti začetek veljavnosti zakona o čezmejnem opravljanju storitev, je naštel.

Boštjančič zahteve vidi kot izsiljevanje

božičnica, zimski dodatek
Branimir Štrukelj in Jakov Počivavšek

Finančni minister Klemen Boštjančič medtem zahtevo delodajalskih in kmetijskih organizacij za razveljavitev ukrepov, ki dodatno obremenjujejo gospodarstvo, šele nato so se pripravljene vrniti za pogajalsko mizo, vidi kot izsiljevanje. Ob robu pogajanj s sindikati javnega sektorja je komentiral, da organizacija raznih enostranskih novinarskih konferenc ne pripomore h kompromisu.

Spomnil je, da je delodajalska stran pred poletjem izstopila iz socialnega dogovarjanja v okviru Ekonomsko-socialnega sveta, in dejal, da smo zdaj že v decembru. “Vlada jih je pozvala, da se vrnejo za nazaj za mizo. Teh manevrov pravzaprav niti čisto dobro ne razumem, kaj pomenijo, ali je to zavlačevanje ali ne,” je dejal o ravnanju delodajalcev.

Golob je željo po obuditvi socialnega dialoga izrazil v sredo na vrhu slovenskega gospodarstva na Brdu pri Kranju. Napovedal je srečanja s predstavniki gospodarstva najmanj enkrat mesečno, na katerih naj bi zaenkrat naslovili dve temi – kako zmanjšati birokratizacijo, denimo na področju registriranja delovnega časa, ter davčno reformo. Danes pa so v njegovem kabinetu potrdili, da je skladno s to napovedjo predstavnike gospodarskih združenj in organizacij že povabil na srečanje. Zgodilo naj bi se v sredo, in sicer na temo predloga zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstvenega varstva.