in

Bolnišnice na robu zmogljivosti: Krek pozval zaposlene na NIJZ, naj pomagajo

Direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek je zaposlene na inštitutu pozval, naj se javijo za pomoč v bolnišnicah, ki so zaradi alarmantnih epidemioloških razmer in pomanjkanja kadra na robu zmogljivosti. S tem je sledil zdravstvenemu ministru Janezu Poklukarju, ki je za pomoč že pred dnevi zaprosil vse zaposlene v zdravstvenih institucijah.

“Na včerajšnjem strokovnem kolegiju smo se dogovorili, da vse zaposlene pozovemo, da se javijo za pomoč v bolnišnicah, če kdo to želi,” je povedal Milan Krek. “Pričakujem, da se bo javilo veliko število ljudi, ministrstvo pa jih bo aktiviralo, ko bo to potrebno.”

S tem so se na NIJZ odzvali na poziv zdravstvenega ministra Janeza Poklukarja, ki je že pred dnevi za pomoč zaprosil dijake in študente, ki se izobražujejo za poklice v zdravstvu, svoj poziv pa je naslovil tudi na vse zdravstvene ustanove. Kot je v torek povedal za Odmeve na TV Slovenija, so poklicali “vse v necovidnih bolnišnicah, zdravstvene domove, koncesionarje, zasebnike, naše inštitute, tudi ministra Tonina sem prosil za pristop vojaške zdravstvene ekipe, člane civilne zaščite, Rdečega križa, v nedeljo smo aktivirali splošno mobilizacijo v zdravstvu”. Poklukar je poudaril, da je bil odziv “zelo dober in korekten”.

Na NIJZ dela približno 550 zaposlenih, med njimi okrog 40 medicinskih sester in 80 zdravnikov, je še povedal Krek. Poziva sicer ni namenil samo njim, ampak vsem zaposlenim. “Dobili bomo nabor ljudi, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč, bolnišnice pa jih bodo vpoklicale glede na svoje potrebe.”

Če se namreč rast okužb v prihodnjih dneh ne bo umirila, bo obremenitev bolnišnic po Krekovih besedah enormna in potrebnega bo veliko kadra, da bo lahko zagotovljeno delovanje vseh intenzivnih in drugih oddelkov.

Če osebja ne bodo dobili s pozivi k prostovoljni pomoči, bo ministrstvo moralo poseči po odločnejših ukrepih. “Stvari se same ne bodo rešile. Organizirati se bomo morali tako, da bomo potrebe lahko pokrivali. Če pozivi ne bodo dovolj, bo zdravstveno osebje treba drugače prerazporejati.”

Po njegovi oceni bi se sicer morala že na danes potrjenih okužbah poznati učinkovitost ukrepov, ki jih je vlada predpisala v zadnjem odloku. “Če se ukrepi ne izkažejo kot učinkoviti, je še vedno v igri tudi lockdown.”