in

Boj za nadzor nad energetiko: Golobu in Novšaku se majeta stolčka

Robert Golob je na čelu družbe Gen-i zadnjih 15 let. Foto: BoBo

V petek je nadzorni svet krivdno razrešil Andreja Ribiča z mesta prvega moža Elektra Ljubljana električne energije, razrešeni direktor pa je v ponedeljek izpostavil, da za njegovo razrešitvijo stojita SDS in infrastrukturni minister Jernej Vrtovec. S prstom je pokazal tudi na Slovenski državni holding (SDH), kjer da so mu že na poletni skupščini dali vedeti, da se mu, če ne bo sodeloval, lahko zgodi predčasna razrešitev. Vsi omenjeni so sicer očitke zanikali.

Mediji za spopadom za Elektro Ljubljana vidijo pomembno vlogo te družbe pri odločanju o imenovanju direktorja trgovca z električno energijo Gen-I, saj Golobu 17. novembra poteče mandat. Tudi Ribič je prepričan, da so ga odstavili zato, da bi mu na skupščini Gen-I odvzeli glasovalne pravice pri odločanju o novem mandatu Goloba.

Gen-I je namreč v polovični lasti družbe Gen Energija, preostala polovica trgovca z elektriko pa je v rokah družbe Gen-EL. Polovični lastnik te je Gen-I, po četrtino pa imata v rokah Elektro Ljubljana in Gen Energija.

Novšaku nadzorniki niso dovolili imenovanja Goloba

Ribičeva razrešitev je v medijih sprožila špekulacije, da se zdaj direktorsko mesto s ciljem preprečiti vnovično imenovanje Goloba maje tudi predsedniku uprave Gen Energije Martinu Novšaku. Nadzorni svet te družbe je v ponedeljek zasedal več ur, več medijev pa navaja, da Novšak ni dobil soglasja za vnovično imenovanje Goloba. Nadzorni svet Gen Energije vodi član SDS-a Cvetko Sršen, sicer predsednik uprave Telekoma Slovenije, neuradno pa ga po navedbah Dnevnika obvladujeta NSi in SMC.

Spletni portal 24ur.com danes piše, da so sejo po šestih urah zaradi nestrinjanja prekinili, nato pa jo v poznih večernih urah vendarle nadaljevali in končali. Pri tem naj bi za vrh Gen-I neuradno potrdili dve novi imeni, Davorja Dimiča in Jureta Sokliča. Predlagal naj bi ju Sršen.

O podpori Golobu tudi v Gen-El

Časopisi medtem poročajo še, da bo danes potekala tudi seja nadzornega sveta Gen-EL, v katerem imata poleg dveh zaposlenih mesti prav Ribič in Novšak. Kot piše časopis Delo, bodo nadzorniki predvidoma dali navodila direktorici Gen-EL Martini Pohar o tem, kako naj glasuje na skupščini Gen-I, ki naj bi bila prav tako danes. Zaradi sestave sveta pa ni pričakovati, da Goloba ne bi podprli.

Skupščina Gen-I mora sicer o podpori ali koncu mandata Goloba na čelu podjetja glasovati soglasno. Prav zato naj bi bil po informacijah Dela pred tem razrešen Novšak.

Že v ponedeljek pa je po pisanju časopisa Večer potekala tudi seja nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE), generalni direktor Viktor Vračar pa ostaja na položaju. Prvi nadzornik HSE-ja Franc Dover, sicer tudi direktor mariborske Snage, sklepov ni delil z javnostjo. Vračar po pisanju Večera sodi pod okrilje SMC-ja, a se stopnjujejo ugibanja o njegovi zamenjavi. Zaokrožilo je že tudi ime, ki naj bi ga nasledilo, in sicer Damjan Seme, zdaj nadzornik HSE-ja.