in

Bohinjski hotel, kjer je bivala Agatha Christie, propada. Kdaj bo spet zaživel?

Bohinjski turizem je v zadnjih dveh letih dočakal prenovi hotela in aparthotela Triglav in Bohinj. Še vedno pa, kljub drugačnim napovedim v zadnjih letih, na prenovo in odprtje čaka Bellevue nad Bohinjskim jezerom. Lastniki datuma odprtja ne razkrivajo.

Pogled na legendarne bohinjske hotele na odličnih lokacijah je bil še pred tremi leti zelo klavrn, ti so kazili podobo bohinjskega turizma. Hotel Zlatorog, hotel Bohinj, aparthotel Bohinj, Ski hotel Vogel in hotel Bellevue so že leta propadali.

Prve štiri je leta 2019 kupil Damian Merlak, ki je s prodajo ene največjih kriptomenjalnic na svetu Bitstamp zaslužil več kot sto milijonov evrov. Slika se je z menjavo lastnika obrnila.

Dva hotela, Aparthotel Bohinj v Stari Fužini in hotel Bohinj (spodaj na sliki), je v zadnjih dveh letih Merlak že prenovil in odprl, konec maja pa je dobil zeleno luč za rušitev močno dotrajanega hotela Zlatorog v Ukancu.

Prej menjal lastnika, a še čaka na prenovo

Čeprav je hotel Bellevue lastnika zamenjal še pred zgoraj omenjenima, še vedno čaka na novo zgodbo in prenovo. Leta 2017 so se nad hotelom, v katerem je bivala tudi svetovno znana pisateljica kriminalk Agatha Christie, končno začeli razgrinjati oblaki.

Hotel leži v Ribčevem Lazu, kljub drugačnim napovedim v preteklosti še vedno čaka na odprtje. Zadnjič je goste sprejel pred desetimi leti, od takrat pa propada.

novi boni
Hiša

Čakajo na smernice za arheološka izkopavanja

Po več letih propadanja je lastništvo od bratov Jakopin prešlo v roke Gozdnega gospodarstva Bled (GG Bled), ki je v lasti podjetja Metropolitana ljubljanske nadškofije. Direktor GG Bled Marko Matjašec je leta 2018 napovedal, da bo prenovljen hotel nad Bohinjskim jezerom svoja vrata odprl letos, vendar se to še ne bo zgodilo.

Prenove še niso začeli, saj čakajo na sprejetje občinskega prostorskega načrta. Ta bo po Matjaščevih besedah sprejet prihodnje leto, nato pa bodo lahko začeli dela. Postopki so se z epidemijo še dodatno zavlekli, pojasnjuje Matjašec.

Za hotel Bellevue so skupaj s hostlom pod Voglom odšteli približno dva milijona evrov, vendar jih glavna investicija še čaka, saj bo prenova zagotovo dražja od nakupa. Trenutno čakajo na smernice ministrstva za kulturo za arheološka izkopavanja, ob tem pa poteka tudi usklajevanje z drugimi udeleženci.

“Gre za pobočje pod starim hotelom Bellevue, kjer želijo preveriti, ali je pod površjem kakšna arheološka znamenitost,” razlaga Matjašec, ki višine prenove ne razkriva.

Hotel je spomeniško zaščiten, stoji v Triglavskem narodnem parku in je treba zadostiti številnim zahtevam.

Tako naj bi bil videti hotel po prenovi:

Hotel Bellevue

Bled

Izbirali med 15 ponudbami

Za hotel so pred leti razpisali tudi arhitekturni natečaj in med 15 ponudbami izbrali API arhitekte, ki so med drugim že obnovili Narodno galerijo, hotel Palace in palačo Urbanc v središču Ljubljane. Arhitekti so že pripravili idejno zasnovo, ki se lahko še nekoliko spremeni.

“Naša vizija je bila zagotoviti visok standard bivalnega okolja, ohranitev dominantnosti in prepoznavnosti obstoječega objekta, ki predstavlja kulturno dediščino, in kar najbolj podrediti nove dele objekta, na mestu nekdanje depandanse, naravnemu okolju – ustvariti neke vrste mimikrijo,” je zmagovalno idejo komentiral Uroš Birsa, prokurist in odgovorni vodja projektov v API arhitekti.

Matjašec je odločitev za nakup hotela pred leti označil kot poslovno priložnost. Kdo bo upravljal hotel, ko bo enkrat prenovljen, lastnik še ni sprejel odločitve. Matjašec dodaja, da se bo GG Bled sicer še naprej ukvarjal s svojo primarno dejavnostjo, gozdarstvom in predelavo lesa, zato večjih premikov v turizem ne načrtujejo.

Zlatorogu zelena luč občinskih svetnikov

Med hoteli, ki jih je pred leti kupil Merlak, je zagotovo najbolj znamenit hotel Zlatorog, ki je tudi v najslabšem stanju. Zadnje goste je sprejel leta 2011, od takrat so ga tatovi povsem izropali, pred leti se je podrl strop nad bazenom.

Občinski svetniki Bohinja so v prvem branju podprli občinski podrobni prostorski načrt za rekonstrukcijo hotela Zlatorog v Ukancu. Kot so pojasnili snovalci prostorske ureditve, se načrtovana arhitektura prilagaja krajinski sliki območja, pri čemer bodo zdajšnji hotel porušili in zgradili nove sodobne hotelske stavbe. Svetniki so bili s predstavljeno zasnovo zadovoljni.