in

Bo rezultat današnje seje vlade zaostrovanje ukrepov?

Vlada bo na današnji seji predvidoma razpravljala tudi o ukrepih za zajezitev širjenja epidemije covida-19. Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar je v torek po sestanku skupine s predstavniki vlade dejala, da so vladi predlagali zaostrovanje ukrepov, ne pa popolnega 10-dnevnega zaprtja države.

Kot je pojasnila vodja svetovalne skupine Mateja Logar, je v osnutku zapisnika s ponedeljkove seje svetovalne skupine resda pisalo, da predlagajo 10-dnevno popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Zapisnik je bil popravljen in nato posredovan ministrstvu za zdravje, je dodala.

Covid oddelek

V sredo pa je Logar potrdila, da so na torkovem sestanku skupine res razpravljali o možnosti popolnega zaprtja države, a da je bilo “nekako povedano, da to ne pride v poštev.” To je po oceni skupine smiselno in učinkovito, delno zaprtje pa naj ne bi bilo učinkovito. Zaradi pomislekov o učinkovitosti ‘lockdowna’ smo se odločili predlagati drugačne ukrepe z možnostjo, da se stvari zaostrijo in preidemo v ‘lockdown’,” je pojasnila v Odmevih.

Po neuradnih informacijah STA je bila vlada v torek na sestanku nenaklonjena zapiranju države, zato naj bi sprejeli odločitev za zaostrovanje ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa. Ukrepi naj bi bili med ministrstvi usklajeni do današnje seje vlade, med njimi pa naj bi bilo predvideno tudi širjenje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) na dodatne dejavnosti. Omenja se tudi možnost, da bi omejili obratovalni čas gostinskih lokalov.

Po poročanju medijev naj bi bila ob prezasedenosti covidnih oddelkov na mizi tudi možnost pošiljanja covidnih bolnikov v tujino, kar je za TV Slovenijo potrdil tudi koordinator za covidne bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta. Na ministrstvu za zdravje za STA tega v sredo niso želeli komentirati.

Oznake