in

Bitka za Gen-I se nadaljuje: Robert Golob očitno še ni rekel zadnje

Ob pat položaju med družbenicama Gen-I, podjetjema Gen energija in Gel-EL, ki najverjetneje v tednu dni in v naelektrenem ozračju ne bosta našli soglasja za imenovanje nove uprave Gen-I, obstaja realna možnost, da bo začasno upravo imenovalo sodišče. S tem pa naj bi trenutna, načeloma odhajajoča uprava Roberta Goloba še imela možnosti, da se obdrži na položaju. Kako?

Robert Golob se po tem, ko so nadzorniki Gen energije v ponedeljek z zlatim glasom predsednika Cvetka Sršena izglasovali rdečo luč za njegovo ponovno imenovanje, ne misli predati brez boja.

Na to med drugim nakazuje za danes ob 10.30 sklicana novinarska konferenca, na kateri bo po napovedih spregovoril o “politično motiviranih posegih, s katerimi se odločevalci, ki imajo za to zakonite pristojnosti, pa tudi tisti, ki teh nimajo, vpletajo v kadrovanje ter korporativno upravljanje podjetja”.

Novinarsko konferenco bomo v živo prenašali tudi na N1.

Gordijski vozel, ki ga bo presekalo sodišče

Kot kaže, pa kljub očitni želji vladajoče politike, da ga odreže, še obstajajo možnosti, da se obdrži v upravi Gen-I.

Robert Golob, Gen-I

Po torkovi seji, na kateri so s strani vlade imenovani nadzorniki Gen energije neuspešno poskušali ustoličiti dva svoja kandidata za upravo, so iz Gen-I sporočili, da bosta družbenici Gen energija in Gen-EL sestavili nov nabor kandidatov za štiričlansko poslovodstvo, ki ga potem skupščina potrjuje v paketu.

A glede na pat položaj in kratek rok – upravi z Golobom na čelu mandat poteče 17. novembra, torej čez šest dni – praktično ni možnosti, da bi po tej poti uspeli, saj bi morali za potrditev svojih kandidatov zamenjati nadzornike in vodstvo Gen-EL, kar pa je v enem tednu nemogoče.

Zakon o gospodarskih družbah v primeru, ko redno imenovanje vodstva ni mogoče, predvideva možnost sodnega imenovanja, ki je po besedah nekaterih blizu dogajanju v teh razmerah najbolj realna možnost.

Martin Novšak, Gen energija
Foto : Žiga Živulović jr./BOBO

Ob pat položaju med družbenicama Gen-I, podjetjem Gen energija, ki ga vodi generalni direktor Martin Novšak (na fotografiji), in Gen-EL z direktorico Martino Pohar, naj bi bila realna možnost, da bo začasno upravo Gen-I imenovalo sodišče.

Golob lahko predlaga – sam sebe

Po zakonu o gospodarskih družbah sodišče poseže samo v nujnih primerih. Kot je v enem od primerov sodne prakse iz leta 2017 navedlo Višje sodišče v Ljubljani, se to, kaj je nujen primer, presoja za vsak konkreten primer.

Nadalje v zakonu piše, da sodišče začasno upravo imenuje “na predlog zainteresiranih oseb”. Kdo so to v primeru Gen-I? “Vsekakor vsak od družbenikov ter dosedanja uprava,” pravi Luka Gaberščik, strokovnjak za korporativno pravo in partner v Odvetniški družbi Brulc, Gaberščik in partnerji.

“Gre pa za odprto pravno normo, ki jo presoja sodišče glede na okoliščine primera. Teoretično je mogoče, da predlog poda sindikat, predstavnik delavcev ali celo upnik.”

Po ožji razlagi bi lahko predlog vložili Martin Novšak, Martina Pohar (oba predstavnika družbenic) ali kar sama uprava Roberta Goloba.

Na sodišču predloga še ni

Na vprašanje, kdaj lahko vložijo predlog, Gaberščik pojasnjuje, da lahko že zdaj – če obrazložijo, da do 17. novembra, ko se trenutni upravi izteče mandat, poslovodstva ni mogoče imenovati. Glede na to, da o imenovanju odloča skupščina, to pa je po zakonu in tudi družbeni pogodbi Gen-I treba sklicati 25 dni vnaprej (torej jo je nemogoče izpeljati do poteka mandata trenutni upravi), bi verjetno sodišče predlog v obravnavo sprejelo že zdaj.

Na okrožnem sodišču v Krškem in v Ljubljani (ker ni znano, katero je pristojno) smo sicer včeraj preverjali, ali so že prejeli kakšen predlog. Oboji so nam odgovorili, da ne.

Kako bo odločilo sodišče? Težko napovedati

Vprašanje pa je, kako bi odločilo sodišče, gre za področje, kjer je sodne prakse relativno malo.

Če bi sodišče prejelo več predlogov, naj bi jih obravnavalo po vrstnem redu glede na čas prejema, lahko pa predloge tudi smiselno združi. Vprašanje je, ali bi v primeru, da bi vsaka od družbenic vložila svoj predlog imen za začasno upravo, sledilo določilu iz družbene pogodbe, po katerem imata družbenici razdeljeni pristojnosti za imenovanja: Gen energija za predsednika in člana uprave, Gen-EL za dva člana uprave.

Gaberščik pa na vprašanje, ali obstaja možnost, da bi v začasno upravo sodišče imenovalo obstoječo upravo, odgovarja pritrdilno. “Takšna možnost je celo razumna v primerih, ko uprava ni bila razrešena zaradi krivdnih okoliščin ali zaradi sumov nanje,” pojasnjuje.