in

Biden in Putin o Ukrajini in grožnji oboroženega spopada

Predsednika ZDA in Rusije Joe Biden in Vladimir Putin sta začela virtualni vrh o Ukrajini in drugih temah v času povečevanja napetosti zaradi opozoril ameriških obveščevalcev, da Rusija znova kopiči svoje enote blizu meje z Ukrajino in jo lahko vsak čas napade.

Rusi so vojsko na meji kopičili že spomladi, vendar pa naj bi takrat šlo le za razkazovanje mišic, tokrat pa naj bi bila zadeva bolj resna in priprava na vdor v ukrajinsko pokrajino Donbas morda že januarja.

vladimir putin

Bela hiša ni vnaprej sporočila, kaj bo Joe Biden povedal Vladimirju Putinu, vendar pa so ameriški mediji poročali, da naj bi Američan Rusu zagrozil z doslej najbolj bolečimi sankcijami, če si bo drznil napasti Ukrajino kot leta 2014, ko je zasedel Krim. Kaj drugega kot sankcije in okrepitev vojaške pomoči Ukrajini v materialu pa Biden nima na voljo, saj je tudi Rusija jedrska velesila. ZDA lahko sicer tudi povečajo pomoč državam zaveznicam v Natu.

Putin je prejšnji teden sam izpostavil nekaj skrajnih mej, med drugim to, da zahodne države Ukrajini ne smejo dati raket, ki bi lahko dosegle Moskvo, ne smejo sprejeti Ukrajine v zvezo Nato in morajo jamčiti, da se Nato ne bo širil naprej proti Rusiji. Rusija ob vsem tem odločno zanika, da bi na meji kopičila vojsko, in obtožuje Ukrajino, da dela to, kar Zahod obtožuje Rusijo. Vse druge teme, ki bodo morda na mizi med Bidnom in Putinom, so zaradi grožnje oboroženega spopada v ozadju.

Tudi EU pripravljena zaostriti sankcije proti Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je danes posvarila, da bi bila lahko Rusija deležna še ostrejših sankcij Evropske unije v primeru vojaške grožnje Uniji ali njenim sosedam, med drugim Ukrajini. Rusiji je očitala, da so njena agresivna dejanja tista, ki še naprej destabilizirajo varnost v Evropi. “EU se bo ustrezno odzvala na vse nadaljnje agresije, vključno s kršitvami mednarodnega prava ali kakršnimi koli drugimi zlonamernimi dejanji, ki se izvajajo proti nam ali našim sosedom, vključno z Ukrajino,” je v svojem govoru v okviru letne konference veleposlanikov držav članic EU v Bruslju dejala von der Leyen.

Ta odziv bo v obliki “močnega povečanja in razširitve obstoječih režimov sankcij”. Poleg tega je EU pripravljena sprejeti “dodatne omejevalne ukrepe”, je še dejala predsednica v video izjavi, ki jo je objavila na Twitterju.

EU bi z Moskvo raje sodelovala konstruktivno, vendar je to odvisno od nje same, je ob tem dodala. “Trenutno so premišljene odločitve in agresivna dejanja Rusije tista, ki še naprej destabilizirajo varnost v Evropi,” je opozorila v nagovoru, v katerem je med drugim omenila premike ruskih sil in krepitev ruske vojaške navzočnosti vzdolž vzhodne ukrajinske meje. Pri tem je znova poudarila “polno in neomajno podporo Evropske unije Ukrajini ob soočanju s to agresijo na njeno ozemeljsko celovitost in suverenost”.

Evropsko unijo in ameriške zaveznike vse bolj skrbijo premiki in kopičenje ruskih sil ob meji z Ukrajino, kar naj bi po njihovem mnenju kazalo na to, da Rusija načrtuje invazijo na to državo.

Zunanji ministri članic zveze Nato so konec novembra v Rigi govorili o možnosti gospodarskih in političnih sankcij proti Rusiji v primeru vnovične uporabe sile proti Ukrajini. Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ob tem poudaril odločenost članic Nata, da v tem primeru ostro ukrepajo, tudi z gospodarskimi sankcijami, kakršnih doslej še niso uporabile. Evropska unija je proti Rusiji uvedla sankcije zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krima leta 2014, ki jo označuje za nezakonito.