in

Biden in Džinping za pogovore o nadzorovanju orožja

Ameriški predsednik Joe Biden in kitajski predsednik Ši Džinping sta se na virtualni konferenci dogovorila o začetku pogovorov med obema jedrskima velesilama o nadzorovanju orožja, je dejal predstavnik Bele hiše. Biden je ob tem poudaril nujnost začetka teh pogovorov.

Antony Blinken Wang Yi

“Predsednik Joe Biden je pri predsedniku Ši Džinpingu izpostavil nujnost pogovorov o strateški stabilnosti,” je povedal svetovalec za nacionalno varnost Jake Sullivan. Pri tem je uporabil izraz, ki v diplomatskih krogih namiguje na nadzor orožja, pojasnjuje AFP. Voditelja sta se strinjala, da se bosta pozanimala o začetku teh pogovorov, je dodal.

Pentagon je nedavno potrdil, da je Kitajska v avgustu izvedla test hiperzvočne rakete, ki bi lahko nosila jedrsko konico, in da Peking razširja svoj jedrski arzenal hitreje od pričakovanj.

Medtem ko ZDA in Rusija vodita redni dialog o strateški stabilnosti že od hladne vojne, v okviru katerega so sklenili več dogovorov, česa podobnega ni med Washingtonom in Pekingom.

Namesto tristranskih pogovorov med ZDA, Rusijo in Kitajsko naj bi si Biden želel dvostranskih pogovorov. Odnosi med ZDA in Kitajsko na tem področju namreč še niso tako zreli, sta se pa voditelja strinjala, da bodo razpravljali o tem in sedaj morajo najti najboljši način za nadaljevanje dialoga, je dodal.

Biden in Ši sta na svojem prvem videokonferenčnem srečanju sicer govorila še o napetostih v zvezi s Tajvanom, človekovih pravicah in odnosih med državama. ZDA so izrazile “odločno nasprotovanje enostranskim prizadevanjem za spremembo statusa quo ali spodkopavanju miru in stabilnosti v Tajvanski ožini, Džinping pa naj bi Bidna posvaril, “naj se ne igra z ognjem, ker se bo opekel”.

Joe Biden in Ši Džinping
Foto : REUTERS/Jonathan Ernst