in

Bagnaia zmagovalec v Portimau, padec Quartararoja

Uradna tovarniška ekipa Ducati Lenovo Team je postala najboljša zasedba v MotoGP-ju v sezoni 2021. Foto: AP

Dirko so sicer prekinili in predčasno končali dva kroga pred koncem, ko je padel domači dirkač Miguel Oliveira (KTM). Pet krogov pred koncem je v pesku končal tudi novopečeni svetovni prvak Francoz Fabio Quartararo (Yamaha), ki si je premierni naslov v elitnem motociklističnem razredu zagotovil na zadnji dirki v Misanu. Za Francoza je bila to sploh prva ničla v sezoni, Bagnaia pa je dosegel tretjo zmago letos.

Ducati je z dvojnim uspehom v Portimau na stopničkah postal konstruktorski prvak za sezono 2021. V seštevku SP je tako Quartararo ostal pri 267 točkah, drugi Bagnaia pa jih ima zdaj 227.

Mladoletni Pedro Acosta je postal svetovni prvak v razredu Moto3. Foto: EPA

Mladoletni Pedro Acosta je postal svetovni prvak v razredu Moto3. Foto: EPA
Moto 3, končni vrstni red:       
 1. P. ACOSTA   ŠPA/ktm   38:04,339
 2. A. MIGNO   ITA/honda   +0,354
 3. N. ANTONELLI ITA/ktm     0,880
...
    
Moto 3 (17/18):            
 1. P. ACOSTA   ŠPA/KTM      259
 2. D. FOGGIA   ITA/honda     213
 3. S. GARCIA   ŠPA/gasgas    168

Acosta je s tem postal tudi novi svetovni prvak v najšibkejšem motociklističnem razredu. Premierni naslov svetovnega prvaka je osvojil pri vsega 17 letih starosti.

Drugo in tretje mesto na dirki sta šli v Italijo, Andrea Migno (Honda), startal je s 16. mesta, se je uvrstil pred rojakom Niccolom Antonellijem (KTM).

Acosta, ki je štartal šele s 14. mesta, je ugnal prvega izzivalca za naslov Italijana Dennisa Foggio (Hondo), ter postal drugi najmlajši svetovni prvak po Italijanu Lorisu Capirossiju (1990). Foggia se je namreč v zadnjem krogu znašal na tleh, potem ko ga je zadel Južnoafričan Darryn Binder (Honda).

Acosta je slavil zmago v seštevku z 259 točkami, Foggia je drugi z 213 točkami, Španec Sergio Garcia (GasGas), ki je prav tako padel, je tretji s seštevkom 168 točk.