in

Avstrijci bodo v Šentilju gradili trgovski center

Avstrijski sklad Huter Invest bo v Šentilju tik ob mejnem prehodu zgradil trgovski center s 70 trgovinami.

Avstrijski investicijski sklad Huter Invest bo v občini Šentilj ob (nekdanjem) mejnem prehodu Šentilj gradil večji trgovski center z več kot 70 trgovinami, je razvidno iz seznama lobističnih stikov na spletni strani Erar. Investitorji obljubljajo, da bo center odprt leta 2023 in da bo vzpostavil 200 novih delovnih mest.

Prostorski načrt predvideva tiskarno

Občina Šentilj je za namen pripravila predlog sprememb občinskega podrobnega prostorskega načrta (OPPN). Spremeniti ga je treba, ker trenutno veljavni OPPN iz leta 2017 na tem območju predvideva gradnjo tiskarne, so pojasnili na občini.

Iz predloga je razvidno, da bo površina stavbe približno 360 x 115 metrov. Visoka bo 10 metrov, razen na nekaj delih, kjer bodo dodatne etaže. Povzetek sprememb OPPN objavljamo na spodnjih slikah.

Želijo boljši prometni dostop

Huter Invest je zemljišče, ki je bilo prej v lasti države, kupil prek svoje slovenske hčerinske družbe HG Invest. Ta je bila edini dražitelj na javni dražbi, ki jo je organizirala direkcija za infrastrukturo. HG Invest je parcele kupil po izklicni ceni 1,5 milijona evrov.

Podatki o projektu so na portalu Erar objavljeni, ker je direktor HG Invest Nikolas Huter projekt predstavil tudi ministrstvu za infrastrukturo. “Predstavnike Huter Invest so zanimale možnosti za vzpostavitev boljšega prometnega dostopa do lokacije predvidenega objekta,” so nam vsebino sestanka opisali na ministrstvu. Napovedali so, da bodo preučili pobude in možnosti v okviru veljavne zakonodaje.

Huter Invest je investicijski sklad s sedežem v avstrijskem mestu Innsbruck. Največ vlagajo v stanovanjske in turistične nepremičnine, nekaj pa tudi v podjetja. Na seznamu investicij na njihovi spletni strani je projekt, ki je podoben šentiljskemu. Zgradili so namreč trgovski center s 70 trgovinami na Tirolskem, in sicer na italijanski strani mejnega prehoda Brennero oziroma Brenner med Italijo in Avstrijo. Gre za tako imenovani outlet center, torej center trgovin, kjer proizvajalci prodajajo izdelke neposredno in zato ceneje. Ta center je Huter Invest leta 2018 prodal investicijskemu skladu Invesco, ki ima sedež v ZDA.