in

Avstrija zaostruje pogoje za vstop v državo

V Avstriji so v zadnjem dnevu zabeležili največ novih okužb z novim koronavirusom doslej – potrdili so 14.416 primerov. Poleg tega je od torka umrlo še 41 covidnih bolnikov. V ponedeljek pa zaostruje pogoje za vstop v državo.

Sedemdnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev se je močna povzpela na 953,2, medtem ko je pred enim dnevom znašala še 919,4. Največ novih okužb, 4.423, so znova zabeležili v zvezni deželi Zgornja Avstrija, kjer je delež cepljenih proti covidu-19 še posebej nizek. Sledi ji Spodnja Avstrija z 2.294 novimi okužbami v zadnjih 24 urah.

Avstrija

Narašča tudi število okuženih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 2723 covidnih bolnikov, 155 več kot dan prej. Intenzivno nego jih potrebuje 486, 28 več kot v torek.

V Avstriji so spričo zaostrenih epidemioloških razmer že v začetku meseca na delovnih mestih uvedli t. i. pravilo 3G oziroma PCT, v skladu s katerim morajo podjetja preverjati, če zaposleni izpolnjujejo enega od treh pogojev – cepljenje, prebolelost ali negativen test na novi koronavirus.

8. novembra je sledilo pravilo 2G oz. PC – preboleli, cepljeni – za gostinske lokale, hotele in prireditve. Od ponedeljka pa je v državi v veljavi zaprtje javnega življenja za tiste, ki niso niti cepljeni niti niso covida preboleli.

Zaostreni pogoji za vstop v državo

Od ponedeljka bo za prehod meje obvezno t. i. pravilo 2,5G, ki pomeni, da mora imeti oseba potrdilo o cepljenju proti covidu-19, prebolelosti ali negativnem izvidu testa PCR. Antigenski testi in testi na protitelesa izgubljajo veljavo.

Izjema so dnevni migranti, med katere spadajo denimo tisti, ki prečkajo mejo zaradi službe, šole, študija in družinskih razlogov. Za njih velja t. i. pravilo 3G, ki vključuje tudi testiranje z antigenskimi testi pri uradnih izvajalcih.

Kljub temu se režim prehajanja meje nekoliko zaostruje tudi za dnevne migrante. Doslej sedemdnevna veljavnost testa PCR se skrajšuje na 72 ur. Antigenski hitri testi bodo po novem veljavni namesto dosedanjih 48 ur veljavni le še 24 ur. Izjema so posebna potrdila, ki jih imajo šolarji in ki vključujejo tudi rezultate testiranja v šolah.

Tako kot sicer v Avstriji tudi za tiste, ki vstopajo v državo, se veljavnost potrdila o cepljenju skrajšuje z enega leta na devet mesecev. Za to prilagoditev sicer velja prehodno obdobje do 6. decembra. Oblasti v Avstriji so spremembe glede prehajanja meje sprejele v torek, veljati pa začnejo v ponedeljek.