in

Avstrija kot prva država v EU uvaja obvezno cepljenje, v ponedeljek lockdown

V celotni Avstriji bo od ponedeljka naprej zaprtje za vse, februarja pa uvajajo tudi obvezno cepljenje proti covidu-19. Vsesplošno zaprtje javnega življenja bo v veljavi do 12. decembra, po tem datumu bo najverjetneje veljalo le še za necepljene prebivalce.

Zatem ko so naši severni sosedi včeraj napovedali, da bodo v dveh deželah, Zgornji Avstriji (nem. Oberösterreich) in Solnograški (nem. Salzburg), s ponedeljkom uvedli popolno zaustavitev javnega življenja, so danes sporočili, da bo s prihodnjim ponedeljkom vsesplošni lockdown veljal po vsej Avstriji, in sicer do 12. decembra. Novi vladni ukrep velja za celotno prebivalstvo, tako za cepljene in necepljene kot tudi za tiste, ki so koronavirusno bolezen preboleli. Za necepljene pa se bo odlok podaljšal tudi po preteku lockdowna za vsesplošno prebivalstvo.

korez

Pravila zaprtja države ostajajo enaka kot v prejšnjem epidemiološkem valu, z dodatnimi omejitvami v privatni sferi. Kot upravičljiv razlog za odhod od doma velja le odhod na delo, obisk zdravnika, nakup nujnih življenjskih potrebščin in rekreacija. Šole naj bi sicer po napovedih v času vsesplošnega lockdowna ostale odprte, starše, ki jim je to omogočeno, pa so pozvali, naj svoje otroke šolajo na daljavo. Tudi delodajalce pozivajo, naj tam, kjer delo to omogoča, organizirajo delo od doma.

S ponedeljkom bo v vseh javnih notranjih prostorih obvezno nošenje mask tipa FFP2. Med trgovinami ostajajo odprte samo poslovalnice, ki nudijo nujne storitve. Sem sodijo supermarketi, pošte, lekarne, banke, pekarne, trafike in drogerije. Zapirajo pa se vsi gostinski obrati, hoteli in nočni lokali, pa tudi frizerski in kozmetični saloni. Avstrija je bila sicer prva država v EU, ki je uvedla zaprtje javnega življenja za necepljene prebivalce. Lockdown za necepljene proti koronavirusu je v celotni Avstriji v veljavo stopil s ponedeljkom, 15. novembrom.

Prva država v EU z obveznim cepljenjem

V Avstriji bodo s februarjem uvedli obvezno cepljenje. Avstrija bo s tem postala prva država v Evropski uniji, ki bo uvedla obvezno cepljenje za vse, razen za tiste, ki se iz zdravstveno upravičljivih razlogov ne morejo cepiti. Avstrijski kancler Alexander Schallenberg je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da med prebivalstvom kljub vsem naporom niso uspeli v zadostni meri spodbuditi cepljenja, zato je bila uvedba obveznega cepljenja edini možni ukrep, ki jim je še preostal.

Avstrija

“Realnosti moramo pogledati v oči,” je dejal Schallenberg in dodal, da bodo ustrezno zakonodajo, ki bo omogočala obvezno cepljenje, kmalu uredili. Kot je še pojasnil, polagajo na obvezno cepljenje vse upe, označil pa ga je za “avstrijski izhod iz epidemije”. “V letu 2022 in 2023 ne želim več razpravljati o lockdownu,” je še poudaril avstrijski kancler in dodal, država razpolaga z zadostnimi količinami cepiva, tako za cepljenje s prvim odmerkom kot tudi za cepljenje s poživitvenim odmerkom.

Za uvedbo obveznega cepljenja se je zavzel tudi avstrijski zdravstveni minister Wolfgang Mückstein, ki je pojasnil, da bo pogoj PC (nem. 2G) verjetno še dolgo po epidemiji prisoten v družbi. Schellenberg je na novinarski konferenci ostro nastopil tudi proti nasprotnikom cepljenja, med drugim tudi proti posameznim akterjem iz vplivne desne populistične Avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ). Kot je dejal avstrijski kancler, vršijo ti posamezniki “atentat na avstrijski zdravstveni sistem”.

Trenutno je v Avstriji 131.961 aktivnih primerov okužb. Hospitaliziranih je 2.787 oseb, od tega 498 na intenzivnem oddelku. Od začetka pandemije so v Avstriji za posledicami koronavirusa življenje izgubile 11.903 osebe. Po podatkih avstrijskega ministrstva za zdravje je v državi polno cepljenih 65,6 odstotka prebivalstva, z enim odmerkom je cepljenih 69,1 odstotka Avstrijcev.

Foto : Posnetek zaslona