in

Avstralske oblasti: Ne gre za izsiljevanje, ampak za varnost tukajšnje družbe

Ali bo Novak Đoković branil naslov v Melbournu, še ni znano. Foto: EPA

Prireditelji prvega turnirja za grand slam poudarjajo, da so vsi ukrepi za zajezitev pandemije covida-19 namenjeni v prvi vrsti zdravju teniških igralcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Đoković za zdaj noče razkriti, ali je proti bolezni cepljen ali ne, zato mu grozi, da ne bo mogel nastopiti na turnirju, kjer bi napadal rekordni 21. naslov za grand slam v karieri. V Melbournu je Đoković doslej zmagal devetkrat, nazadnje lani.

Letošnji nastop ostaja torej odprt. Igralčev oče Srđan Đoković je nedeljo za srbsko televizijo Prva TV povedal, da Novaka verjetno ne bo na turnirju zaradi vztrajanja organizatorjev pri obveznem cepljenju. “Seveda bi šel z vsem srcem rad tja. Ali je Novak cepljen ali ne, je njegova odločitev in pravica. Če bo to razkril, ne vem. Še jaz ne poznam te njegove odločitve. Tudi če bi vedel, ali je cepljen ali ne, tega ne bi delil z vami,” je dejal oče prvega igralca sveta in dodal, da njegov sin tega pod danimi pogoji, ocenil jih je za izsiljevanje, verjetno ne bo razkril.

Srđan Đoković: Pod takšnimi pogoji verjetno ne bo zaigral

Martin Pakula, pristojni minister za šport v avstralski zvezni državi Viktorija, ki gosti turnir, je v zvezi s tem izpostavil, da si želi, da bi Đoković januarja branil naslov: “Če ste teniški igralec ali kakršen koli športnik, ki prihaja k nam, imate tudi odgovornost do skupnosti, v katero ste dobrodošli. Zato prosimo vse teniške zvezdnike, da se držijo enakih zahtev, kot veljajo za prebivalce Viktorije. Ne gre za izsiljevanje, ampak za varnost tukajšnje družbe.”

Vodja turnirja Craig Tiley je novembra poudaril, da morajo biti vsi nastopajoči na turnirju, ki se bo začel 17. januarja, cepljeni proti covidu-19. To bi se zdaj lahko spremenilo le z novimi sevi virusa. Obstaja tudi teoretična možnost, da bi necepljen igralec nastopil v Avstraliji, a ob tem bi moral za 14 dni v karanteno v hotelski sobi, ki pa jo je Đokovićev oče ostro zavrnil. “Pod takšnimi pogoji Novak verjetno ne bo zaigral v Avstraliji,” je pristavil Srđan.