in

Assange in njegova izbranka dobila dovoljenje za poroko v zaporu

Ustanovitelj Wikileaksa Julian Assange in njegova zaročenka Stella Moris sta dobila dovoljenje za poroko v britanskem zaporu, kjer je Assange zaprt od leta 2019.

Upravnik londonskega zapora Belmarsh je ustanovitelju Wikileaksa Julianu Assangeu v četrtek izdal dovoljenje za poroko v zaporu. Assange se bo tako lahko poročil s svojo partnerico, odvetnico Stello Moris.

COP26

Assange je v zaporu Belmarsh zaprt od leta 2019, potem ko so ZDA sprožile pravni postopek za njegovo izročitev. Par se je spoznal v času, ko je Assange živel na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Zaročena sta več let, skupaj pa imata tudi dva sinova, stara dve in štiri leta. Datuma poroke še nista določila.

“Pomirjena sem, da je prevladal razum, in upam, da v bodoče ne bo več vmešavanja v najin zakon,” je za britansko tiskovno agencijo PA povedala Moris.

Assange in Moris naj bi sicer večkrat zaprosila za dovoljenje za poroko. Upravitelja zapora in britanskega ministra za pravosodje Dominica Raaba sta obtožila, da preprečujeta poroko. Proti njima sta pripravljala tudi pravni postopek, piše britanski The Guardian. Tiskovni predstavnik zapora je sporočil, da je upravnik zapora prošnjo Assangea sprejel in obravnaval na enak način kot za katerega koli drugega zapornika.

Assangeu v ZDA grozi do 175 let zapora

Assange se je leta 2012 pred izročitvijo ZDA zatekel na ekvadorsko veleposlaništvo v Londonu. Tam je zaprosil za politični azil, da bi se izognil izročitvi na Švedsko zaradi obtožb spolnega napada, saj se je bal, da ga bodo iz Švedske odpeljali v ZDA na zaslišanje v povezavi z dejavnostmi Wikileaksa. Kasneje so na Švedskem postopek proti njemu opustili.

Julian Assange
Foto : PROFIMEDIA

Britanska policija je Assangea aretirala aprila 2019, ker naj bi s pobegom na veleposlaništvo kršil pogojni izpust. Pred tem so mu na ekvadorskem veleposlaništvu po zamenjavi na položaju ekvadorskega predsednika odrekli gostoljubje. Januarja letos je britansko sodišče zavrnilo zahtevo ZDA za izročitev Assangea, vendar je bila vložena pritožba. Dokončna odločitev še ni bila sprejeta.

Ameriško pravosodje 49-letnemu Assangeu očita objavo zaupnih dokumentov o vojaških operacijah ZDA v Iraku in Afganistanu. Če bi bil v ZDA spoznan za krivega po vseh 18 točkah obtožnice, mu grozi do 175 let zapora.