in

Aretirali ruskega analitika, ki je posredoval informacije za dosje o Trumpu

V ZDA so aretirali ruskega analitika Igorja Dančenka, ki je prispeval informacije za dosje o nekdanjem ameriškem predsedniku Donaldu Trumpu. Aretiran je bil v sklopu preiskave posebnega tožilca Johna Durhama, ki ostaja zvest nekdanji administraciji Donalda Trumpa.

FBI je v torek aretiral ruskega analitika Igorja Dančenka, ki je bil vir informacij za razvpiti dosje nekdanjega britanskega obveščevalca Christopherja Steela o Donaldu Trumpu pred volitvami 2016. Obtožujejo ga, da je med junijem in novembrom 2017 službi FBI lagal o izvoru informacij, ki jih je menda dobil od neznanega klicatelja in posredoval snovalcem dosjeja.

Steele je začel sestavljati dosje o Trumpu najprej po naročilu republikancev, nato pa nadaljeval s podporo demokratov. Njegov dosje je potem deloma služil tudi kot podlaga za preiskave oseb, povezanih s Trumpovo predsedniško kampanjo. Dosje med drugim navaja, da je Trump želel navdušiti ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki ga je videl kot koristno orodje za destabilizacijo ZDA. Dosje je sicer najbolj znan po navedbah, da se je Trump v Moskvi zabaval s prostitutkami.

Dančenko je bil aretiran v okviru preiskave posebnega tožilca Johna Durhama, ki ga je nekdanji pravosodni minister v Trumpovi vladi Bill Barr zadolžil za razkrivanje ozadja preiskave ruskega vpletanja v ameriške volitve leta 2016 na Trumpovi strani.

Sodelovanje Trumpa in Kremlja še ni zaključena zgodba

Posebni tožilec Robert Mueller je v svoji preiskavi ruskega vpletanja v volitve odkril, da se je to res dogajalo in je vložil več obtožnic proti Rusom in ruskim podjetjem. Ugotovil je, da je potekala organizirana kampanja za pomoč Trumpu z dezinformacijami po spletu in vdorom v računalniški sistem demokratov, vendar pa ni našel dovolj dokazov glede sodelovanja med Rusi in Trumpovo kampanjo. Odločitev o pregonu Trumpa zaradi oviranja preiskave pa je prepustil kongresu, ki se za to ni odločil.

Foto : John Durham (ospredje). REUTERS

Trump je ves čas trdil, da je preiskava lov na čarovnice. Preiskava ga je dovolj jezila, da je pritiskal na Barra, naj preganja udeležence preiskave, ta pa se je potem odločil za imenovanje Durhama, ki je postal kukavičje jajce v pravosodnem ministrstvu demokratskega predsednika Josepha Bidna. Biden bi Durhama lahko odpustil, kot je Trump odpustil nekdanjega direktorja FBI Jamesa Comeyja, ker ni hotel prenehati s preiskavo ruske afere. Vendar pa Biden noče tvegati političnega viharja, ki bi ga tak ukrep sprožil.

Dančenko je sicer že javno povedal, da informacije, ki jih je posredoval Steelu, niso bile mišljene kot neizpodbitna dejstva.