in

Anže Lanišek ni več osamljeni jezdec

Vodstvo slovenske reprezentance v smučarskih skokih je v ponedeljek določilo ekipo za začetek nove sezone. Nižni Tagil bo konec tedna gostil uvodni tekmi sezone 2021/22. Med skakalno smetano bodo Slovenijo zastopali Anže Lanišek, Tilen Bartol, Timi Zajc, Cene Prevc in Lovro Kos, so sporočili s Smučarske zveze Slovenije. Predviden je bil tudi Peter Prevc, a ker sta z ženo Mino ponoči dobila drugega otroka, ga v reprezentanci nadomešča brat Domen Prevc.

“Novo življenje, nova knjig zgodb. Tokrat ‘O fantku s sivimi copatki’,” je prek Instagrama sporočil Peter Prevc in dodal, da je to razlog, zakaj bo izpustil uvodne tekme svetovnega pokala konec tedna v Nižnem Tagilu. “Zato bom sezono začel z zamikom in izpustil tekme v Rusiji,” je še zapisal 29-letni skakalec in dodal emotikon štiričlanske družine.

Kljub spremembam v kadru in dejstvu, da zaradi težav s težo izven pogona ostaja Bor Pavlovčič, Žiga Jelar pa zaradi zahtevnejšega poteka covida-19 še ne trenira, je Hrgota prepričan, da so njegovi varovanci storili vse za dober uvod v sezono.

Cilji: Med šest na novoletni turneji in olimpijska medalja

Kot je bilo v navadi v zadnjih sezonah, je razkril tudi konkretne cilje za olimpijsko sezono s številnimi vrhunci. Na turneji štirih skakalnic si želi skakalca med najboljšo šesterico ter dva med deset, na olimpijskih igrah v Pekingu šteje le kolajna, predvsem na ekipni tekmi, kjer Hrgota vidi največji primanjkljaj iz prejšnje sezone. Na SP v poletih meri na dve kolajni, obenem pa še stopničke na domačih tekmah v Planici.

Zajc, Cene Prevc in Kos blizu Lanišku

Glede na zadnje predstave na treningih je ocenil tudi pripravljenost svojih varovancev. “Všeč mi je, da Anže Lanišek ni več osamljeni jezdec, da ni le vsake toliko časa nekdo zraven ter da ima notranjo konkurenco. Ta boj je vedno dobrodošel, vedno bližje so mu v tem trenutku Timi Zajc, Lovro Kos in Cene Prevc. Tudi Peter, ampak kot smo rekli, bo te prve tekme izpustil. Ti štirje malo odstopajo, so močni. Ne bom lagal, da ni pred prvimi tekmami nekaj negotovosti, a mislim, da smo mirni in da lahko gremo samozavestni na tekmo.

Najboljši slovenski posameznik prejšnje sezone Lanišek je po lastnih besedah pripravljen na začetek sezone, čeprav pripravljalno obdobje ni minilo brez težav. “V bistvu sem kar zadovoljen. So določene stvari, ki bi jih lahko bolje speljal. Je pa tudi v redu, da je prišel kak slab teden, ko sem zganjal paniko, ker si nisem zaupal. Vse je treba poskusiti. Očitno ne morem vsega mirno speljati,” je za začetek dejal Lanišek.

Težav s hrbtom, ki so ga nekoliko ovirale ob koncu prejšnje sezone, nima več, zadovoljen pa bi bil v Rusiji s tem, da se ne bo preveč obremenjeval z malenkostmi. “Pritiska rezultata ni. Ne čutim, da bi si karkoli želel ali moral. Grem sproščeno poiskat svoje skoke. Če bodo, bodo, če ne, ne. Vedeti moramo, da začetek ne pokaže vedno realnega stanja,” je še dodal Lanišek, ki je pohvalil konkurenco znotraj ekipe in tudi sam po treningih izpostavil Ceneta Prevca, Kosa in Zajca. Predvsem slednji ima za sabo zelo težavno obdobje.

Zajc: Sem na višji ravni, kot sem bil

Zaenkrat je vse super. Vesel sem, da sem dvignil skoke na visoko raven. Zdaj moram to samo še prenesti na tekmo, potem pa bomo videli, kako bo šlo. V zadnjem obdobju res nisem sestavil nobenega rezultata. Treba je iti na tekmo in videti, kaj bo to prineslo. Zaenkrat sem prepričan, da sem na veliko višji ravni, kot sem bil. Na tekme bom šel zelo umirjen, saj nimam kaj izgubiti, lahko le pridobim po slabšem obdobju,” je dejal Zajc.

Cene Prevc imel najboljšo poletno sezono

Upam si reči, da je bila to moja najboljša poletna sezona. Ne vem, če ravno rezultatsko, po nivoju skakanja in konstantnosti pa še nikoli tako. To, kar sem pozimi zgradil, mi je uspelo peljati naprej. Ponavadi so se mi poleti pojavila nihanja, tokrat pa se mi je aprila že ob prvih treningih uspelo začeti, kot je treba, tudi kondicijsko in je poletje dobro izpadlo. Poletje mi je prineslo veselje, da sem obkljukal nekatere stvari, ki sem jih želel. Vsekakor mi je to prineslo samozavest,” pa je pred odhodom v Nižnij Tagil dejal Cene Prevc, ki postaja vse bolj konstanten.

Drugače pa je pri bratu Domnu, ki še išče prave občutke. Te bo lahko namesto na domačem treningu iskal na tekmi: “Nekako solidno, v redu. Napredujem iz treninga v trening. Malce me je sicer presenetilo, da grem v Nižnij Tagil. Potestirali smo zadnje stvari, kar smo še lahko. Zdaj gremo v boj, skakalnico poznamo in mislim, da če bomo z glavo pri stvari, znamo narediti dober rezultat.

Kos si drese šiva sam

Tega je po besedah glavnega trenerja sposoben tudi Lovro Kos. Pri 22-letnemu Moravčanu je posebnost tudi ta, da si drese šiva sam. “Vesel sem, da sem dobil priložnost. Upam, da jo čim bolje izkoristim. Res je, drese si šivam sam. Pri tem sem čisti samouk. Seveda zaupam Robertu Kranjcu, ki sicer šiva drese, ampak če nekdo naredi slabo in si diskvalificiran, je meni osebno lažje prevzeti krivdo nase, kot pa da rečeš, da je Robi zašil dres,” pa je za konec dejal Kos.

Prenosi kvalifikacij in obeh tekem na TV SLO 2/MMC

Lanišek gre v novi sezoni po prvo zmago kariere

V Rusiji ob začetku sezone, ki se bo tradicionalno končala marca v Planici, skakalce najprej v petek čakajo kvalifikacije ob 16.30, v soboto in nedeljo pa bosta ob 16.00 tekmi na veliki skakalnici. Vse tri dneve prvih smučarskih skokov v novi zimi si lahko ogledate v neposrednih prenosih na Televiziji Slovenija 2 in MMC-ju.

Teden dni za skakalci se bodo na istem prizorišču prvič v novi sezoni pomerile še skakalke, na čelu s Slovenkami, ki so lani krojile svetovni vrh.

Smučarski skoki: oddaja pred sezono 2021/2022