in

Angleški nogomet v ZDA za TV-pravice iztržil 2,4 milijarde evrov

V Angliji ne manjka bogatih tujih lastnikov, ki vlagajo v klubu prej zaradi prestiža kot zaradi finančnega uspeha samih klubov kot podjetij. A to se spreminja in z novimi pogodbami bodo klubi lahko kljub bajnim plačam in odškodninam, hkrati poslovali pozitivno. Foto: EPA

Prejšnja šestletna pogodba iz leta 2016 do 2022 je bila vredna milijardo ameriških dolarjev (882 milijonov evrov). Zdaj bo NBC za TV-pravice do vseh 380 tekem Premier lige v naslednjih šestih sezonah, torej vse do leta 2028, plačala kar 2,7 milijarde dolarjev (2,4 milijarde evrov). V posel so zajeti tudi prenosi v ZDA v španskem jeziku na televiziji Univision.

Vsota enaka skupni izgubi zaradi pandemije

Ameriška televizijska mreža NBC je v četrtek potrdila dogovor s Premier ligo, a sama ni posredovala nobenih informacij o finančnem okviru. Z novo pogodbo si bo angleška prva nogometna liga lahko opomoglo po dve milijardi funtov (2,38 milijarde evrov) visoki izgubi prvoligaških klubov vse od začetka koronske pandemije.

Španski ligi 1,2 milijarde za 8 let

Za primerjavo: španska La Liga je v začetku leta sklenila z ESPN-om dogovor za osem sezon v višini 1,2 milijardi evrov, a pri tem bodo del pobrali tudi posojilodajalci, ki si španskemu tekmovanju posodili denar za prebroditev koronske krize.

Premier League je najbolj prepoznavno nogometno državno prvenstvo na svetu, kar zdaj s pridom izkorišča za bogate pogodbe za TV-pravice. Foto: Reuters

Premier League je najbolj prepoznavno nogometno državno prvenstvo na svetu, kar zdaj s pridom izkorišča za bogate pogodbe za TV-pravice. Foto: Reuters

Američani plačali toliko kot Skandinavci

Z novimi bogatimi pogodbami, ki jih Premier liga sklepa v zadnjem obdobju. V začetku leta 2020, tik pred izbruhom pandemije, so TV-pravice v nordijskih državah (Švedska, Norveška, Danska in Finska) za obdobje 6 sezon prodali v identični višini 2,4 milijarde evrov.

Na Balkanu 100 milijonov za sezono

Nenazadnje je Telekom Srbije za svojo Areno Sport kupil TV-pravice od Premier lige prav tako za šest sezon (2022 – 2028) za območje celotne nekdanje Jugoslavije (vključno Slovenijo) za 600 milijonov evrov oziroma 100 milijonov na sezono angleškega elitnega klubskega nogometa.

Premier liga dejansko prava Superliga

Poznavalci in analitiki nogometnega “moneyballa” izpostavljajo, da je zdaj Premier liga z novimi pogodbami dokončno razred zase in da v Evropi ne obstaja več peterica velikih lig ali pa trojica najboljših državnih prvenstvih, temveč bo v naslednjem šestletnem odbobju Premier liga v resnici postala Superliga.

Novinar NY Timesa Tariq Panja, ki je bil vpleten v razkrivanje neslavnega projekta Superlige, je že dopisal, da se pojavljajo govorice in ideje, da preostalim velikim evropskim nogometnim klubom ne preostane nič drugega kot, da bi oblikovali svojo Superligo, a brez angleških klubov. Slednjim se kljub koronavirusni pandemiji prihodki iz TV-pravic še dvigujejo in dejansko ne potrebujejo novega samostojnega tekmovanja.