in

Andreja Slokar v napetem finalu paralelne tekme do prve zmage v karieri

To so prve stopničke za Andrejo Slokar v karieri. Slokarjeva je postala enajsta Slovenka z vsaj eno zmago v svetovnem pokalu. Gre sicer za že 180. slovenske ženske stopničke na tekmah svetovnega pokala. Foto: AP

Andreja Slokar je v zelo napetem finalu premagala Norvežanko Theo Louise Stjernesund.

Najboljši po kvalifikacijskih vožnjah – Norvežanka je bila v kvalifikacijah 42 stotink sekunde hitrejša od Slovenke – sta se znova srečali v velikem finalu.

Dobro se počutim. Kako pa naj bi se počutila po svoji prvi zmagi? Seveda ni enako kot zmagati v slalomu ali veleslalomu, a uživam v tem.

Andreja Slokar

Stjernesund je po prvi vožnji v velikem finalu imela prednost, Slokarjeva je lovila 12 stotink sekunde zaostanka. Drugo vožnjo je slovenska smučarka odlično štartala, naredila je preobrat in na koncu z brezhibno vožnjo tudi slavila. Norvežanka je na koncu zaostala za pet stotink sekunde.

Slovenka je bila v četrtfinalu boljša od Švedinje Sare Hector (+0,14), v osmini finala pa od Francozinje Coralie Frasse Sombet (+0,10).

Največji uspeh za Andrejo Slokar
Slokarjeva je svoj največji uspeh v karieri vpisala na svojem 19. štartu v svetovnem pokalu. Najboljši dosežek na tekmah najvišje ravni ji je pred današnjo soboto uspel letos februarja, ko je na svetovnem prvenstvu v Cortini d’Ampezzo vpisala peto mesto na slalomski prizkušnji. V svetovnem pokalu pa je pred današnjo paralelno tekmo najvišje posegla na finalu sezone v Lenzerheideju s šestim mestom na ekipni paralelni tekmi ter osmim mestom na slalomski tekmi.

“Tekma je bila zelo zabavna. Malce je sicer specifična, ker je samo ena na leto in nikoli ne veš kako bo. Se je pa videlo, da sem zelo uživala in odlično za prvo zmago,” je po zmagi povedala Slokarjeva.

Andreja Slokar v napetem finalu paralelne tekme do prve zmage v karieri
Nastop Andreje Slokar v finalu paralelne tekme
Nastop Andreje Slokar v polfinalu paralelne tekme

Na stopničke se je povzpela tudi Norvežanka Kristin Lysdahl, ki je v malem finalu premagala Italijanko Marto Bassino (+0,10).

Ob odsotnosti Američanke Mikaele Shiffrin, zmagovalke tekme v Söldnu, in Slovakinje Petre Vlhove, lanske zmagovalke te paralelne tekme ter skupne zmagovalke svetovnega pokala alpskih smučark, so stopničke na edini paralelni tekmi v tej sezoni osvojile tekmovalke, ki pred tem še niso stale na odru za zmagovalke.

Tina Robnik osma
Druga Slovenka v izločilnih bojih, Tina Robnik, se je prav tako prebila skozi osmino finala, a izgubila četrtfinalni obračun. Nato je v obračunih za razvrstitev od petega do osmega mesta nazadnje osvojila končno osmo mesto. To je njen tretji najboljši rezultat v svetovnem pokalu.

V kvalifikacijah sta obstali Meta Hrovat na 34. mestu in Ana Bucik, ki je tekmovanje v Flexen Areni končala na 38. mestu od 44 tekmovalk, kolikor jih je končalo to preizkušnjo.

 SVETOVNI POKAL (Ž)          
 SKUPNI VRSTNI RED          
                    
 1. A. SLOKAR      SLO    118 
 2. M. SHIFFRIN     ZDA    100 
 3. L. GUT-BEHRAMI   ŠVI     96 
 4. T. STJERNESUND   NOR     92 
 5 S. HECTOR      ŠVE     67 
 6. K. LIENSBERGER   AVT     65 
 7. K. LYSDAHL     NOR     60 
 8. P. VLHOVA      SLK     60 
 9. M. T. TVIBERG    NOR     52 
10. M. BASSINO     ITA     50 
...                  
12. T. ROBNIK      SLO     41 
13. M. HROVAT      SLO     40 

Glavni trener Sergej Poljšak je nastop Slovenk komentiral tako: “Super dan za Andrejo. Zmaga je zmaga, kar je ena super zadeva. V četrtfinalu je šlo zelo na tesno, nato pa je smučala iz vožnje v vožnjo boljše in zasluženo zmagala. Osmo mesto Tine Robnik je tudi super rezultat, škoda je le tistih manjših napak, ki so se ji dogajale. Nekaj je imela tudi težav s smučarskimi očali v tisti vožnjo, ko je izpadla. Bila je zelo hitra na treningu in v kvalifikacijah, ampak paralelni veleslalom je taka disciplina, da se vsaka napaka pozna. Kar pa se tiče Ane in Mete ni nič tragičnega. Z Meto smo bili skupaj na treningu na Finskem in vem, da se odlično smuča, tako da ne vem točno, zakaj danes ni šlo. Pri Ani pa tudi nismo imeli velikih pričakovanj danes. V prvi vožnji v kvalifikacijah je smučala dobro, naredila je le napako na startu. To ni nič dramatičnega. Sedaj si le želim, da bodo šle punce s takim zaletom naprej in bodo tudi v slalomu takole tekmovale.”

Trije Slovenci na nedeljski paralelni tekmi
V nedeljo bo na sporedu še moška paralelna tekma, ki se bo začela s kvalifikacijami s tremi Slovenci na štartu Žanom Kranjcem, Štefanom Hadalinom in debitantom v svetovnem pokalu Rokom Ažnohom.

Finale:
STJERNESUND (NOR) – SLOKAR (SLO)
+0,05

Tekma za tretje mesto:
BASSINO (ITA) – LYSDAHL (NOR)
+0,10

Za peto mesto:
HECTOR (ŠVE) – MONSEN (NOR)
+1,10

Za sedmo mesto:
DÜRR (NEM) – ROBNIK (SLO)
+0,19


Polfinale:
STJERNESUND (NOR)
– BASSINO (ITA)
+0,63
LYSDAHL (NOR) – SLOKAR (SLO)
+0,07


Četrtfinale, tabela:
STJERNESUND (NOR)
– MONSEN (NOR)
+0,25
BASSINO (ITA) – DÜRR (NEM)
+0,37
LYSDAHL (NOR) – ROBNIK (SLO)
+0,43
HECTOR (ŠVE) – SLOKAR (SLO)
+0,14


Osmina finala, tabela:
KASPER (ŠVI) ‒ STJERNESUND (NOR)
+1,08
MONSEN (NOR) ‒ GUT-BEHRAMI (ŠVI)
odstop
ELLENBERGER (ŠVI) ‒ BASSINO (ITA)
+0,36
GASIENICA-DANIEL (POL) ‒ DÜRR (NEM)
+0,49
BRUNNER (AVT) ‒ LYSDAHL (NOR)
+0,17
MÖRZINGER (AVT) ‒ ROBNIK (SLO)
+0,73
LIENSBERGER (AVT) ‒ HECTOR (ŠVE)
odstop
FRASSE-SOMBET (FRA) ‒ SLOKAR (SLO)
+0,10

Alpsko smučanje – svetovni pokal: paralelna tekma (Ž), prenos iz Lecha