in

Ameriške telovadke za Nassarjeve zlorabe dosegle poravnavo v višini 380 milijonov dolarjev

Med prejemnicami odškodnine so tudi zlate olimpijke Aly Raisman (v sredini), McKayla Maroney (levo) in Simone Biles (desno), ki so o Nasserjevem spolnem nasilju spregovorile tudi v senatu. Foto: EPA

Gimnastična zveza (USA Gymnastics) in Ameriški olimpijski in paraolimpijski komite (USOPC) bosta ob tem več sedežev v odborih organizacij prepustila žrtvam ter vzpostavila nove ukrepe, s katerimi naj bi zaščitili športnice pred novimi zlorabami. USOPC bo za reforme namenil pet milijonov dolarjev.

Kar 330 športnic iz ameriške gimnastične zveze in univerze v Michiganu je Nassarja obtožilo spolnega nasilja. “To poglavje je končno končano,” je po razglasitvi poravnave tvitnila Rachael Denhollander, ki je Nassarja prva obtožila spolnega nasilja leta 2016.

Med žrtvami so tudi ameriške zlate olimpijke Simone Biles, Aly Raisman in McKayla Maroney, ki so letos v pričanju pred senatom obsodile uradnike gimnastične zveze, ker niso ustavili Nassarja, ter ameriško obveščevalno agencijo (FBI) zaradi prikrivanja in drugih napak v preiskavi.

Nassarja, ki je bil 18 let glavni zdravnik gimnastične zveze, so zaradi nadlegovanja telovadk ter posedovanja otroške pornografije leta 2018 obsodili na skupno 300 let zapora.

Skupno 880 milijonov dolarjev odškodnin za žrtve

Zaradi vse večjega števila tožb je gimnastična zveza istega leta razglasila stečaj. Pri letošnjem dogovoru za poravnavo naj bi večji del izplačala zavarovalnica TIG Insurance, je poročal Wall Street Journal.

Univerza v Michiganu je že leta 2018 privolila v poravnavo v višini 500 milijonov dolarjev. Skupno je bilo za kompenzacije Nasserjevih zlorab izplačanih 880 milijonov dolarjev.