in

Ameriška centralna banka napovedala začetek zmanjševanja izredne podpore gospodarstvu

Sedež banke Federal Reserve v Washingtonu. Foto: Reuters

Vrednost odkupljenih obveznic finančnega ministrstva in vrednostnih papirjev na podlagi hipotek se bo zmanjšala za 15 milijonov dolarjev na mesec.

Federal Reserve (Fed) za nižanje dolgoročnih obrestnih mer trenutno kupuje omenjene vrednostne papirje za skupaj 120 milijonov dolarjev na mesec. V izjavi je FOMC napovedal, da jih bodo novembra in decembra kupili za po 15 milijonov dolarjev manj, podobno načrtujejo tudi v prihodnjih mesecih.

Ključne obrestne mere, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, FOMC ni spreminjal in ostaja na ravni med 0 do 0,25 odstotka. Na tej ravni vztraja od izbruha pandemije covida-19 v ZDA marca lani. Analitiki pričakujejo začetek zviševanja obrestne mere v drugi polovici prihodnjega leta.

Na zmanjševanje in postopni ukinitvi programa odkupovanja vrednostnih papirjev se namiguje že več mesecev, člani FOMC-ja pa so v svojih zadnjih izjavah napovedali, da bo uradna napoved sledila novembrskemu zasedanju. Program naj bi se ukinil do sredine prihodnjega leta.

Kazalniki gospodarske dejavnosti in zaposlovanja se zaradi napredka pri cepljenju proti covidu in trdni politični podpori še naprej utrjujejo. Sektorji, ki jih je pandemija najbolj prizadela, so se v zadnjih mesecih izboljšali, vendar pa je rast primerov okužb čez poletje okrevanje upočasnila. Inflacija je povišana, kar je večinoma posledica prehodnih dejavnikov,” so še zapisali v izjavi.

Fed osredotočen na zmanjševanje podpore gospodarstvu

Jerome Powell. Foto: Reuters

Jerome Powell. Foto: Reuters

Predsednik Feda Jerome Powell je na novinarski konferenci po zasedanju FOMC-ja povedal, da je centralna banka zdaj osredotočena na zmanjševanje izredne podpore gospodarstvu. Ob tem pa ocenjuje, da ni čas za višanje obrestnih mer.

Izredna podpora naj bi se končala do sredine prihodnjega leta. Tudi če ne bo več odkupov, pa je Powell zagotovil, da bo bilanca banke v podporo finančnim razmeram.

Glede inflacije je dejal, da je precej višja od ciljnih dveh odstotkov letno, vendar pa ponovil, da gre za prehodne dejavnike, povezane z neenakomernim odpiranjem gospodarstva, zaradi česar se pojavljajo ozka grla v oskrbovalnih verigah.

Višje cene energentov in hrane tudi v ZDA

Powell je zagotovil, da se centralna banka zaveda, da se potrošniki spopadajo z višjimi cenami goriv, ogrevanja in hrane. “Če bomo videli, da se inflacija vztrajno pomika nad raven, ki je skladna z našim ciljem, bomo uporabili sredstva, ki so nam na voljo, da ohranimo cenovno stabilnost,” je dejal.

Ocenil je, da se bodo cene spet znižale, vendar pa ne ve, kdaj. Težave z ozkimi grli v oskrbovalnih verigah pa naj bi se nadaljevale tja do drugega ali tretjega četrtletja 2022.