in

Ali Toyota res zaradi davkov razmišlja o selitvi predstavništva iz Slovenije?

Izvršni direkor Toyote Adria Kensuke Tsuchiya je na dogodku črnogorske vlade dejal, da ob davčni reformi, ki jo snuje črnogorska vlada, razmišljajo o premiku regijskega predstavništva iz Slovenije tja. Čeprav je iz izjave mogoče razumeti, da odločitve še ni, to pod vprašaj postavlja usodo 50 delovnih mest v Ljubljani.

Izvršni direkor Toyote Adria Kensuke Tsuchiya je na dogodku črnogorske vlade prejšnji teden dejal, da ob davčni reformi, ki jo snuje črnogorska vlada, razmišljajo o premiku sedeža regijskega predstavništva iz Slovenije. Prvi je o tem poročal portal seenews.com.

Državni zbor

“Davki so eden največjih stroškov podjetja. Naš sedež je v Sloveniji, ki je zelo draga, zato razmišljamo, kako se organizirati v tej regiji. Morda bomo zamenjali lokacijo,” je Tsuchiya dejal v video izjavi, objavljeni na Flickr računu črnogorske vlade (video spodaj, izjava je v angleškem jeziku).

Izrazil je prepričanje, da bo davčna reforma črnogorske vlade privabila tuje investitorje. Tudi Spajić je dejal, da so v pogovorih s Toyoto, ki razmišlja o “širitvi poslovanja” v Črni Gori.

Iz izjav sicer lahko sklepamo, da gre za pogovore in da odločitev še ni bila sprejeta. Podjetje smo prosili za dodatna pojasnila.

50 zaposlenih

Podjetje Toyota Adria, ki ima sedež v Ljubljani, je zadolženo za prodajo avtomobilov japonske znamke v regiji nekdanje Jugoslavije (poleg Slovenije še Hrvaška, Srbija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora).

Ob koncu poslovnega leta, ki se je zaključilo 31. marca letos, je imelo podjetje dobrih 100 milijonov evrov prihodkov (leto pred epidemijo so bili ti pri 150 milijonih evrov) ter 52 zaposlenih, od tega 10 takih s srednjo izobrazbo, 13 z višjo in 29 takih z visoko ali več.

S čim Črnogorci navdušujejo Japonce?

Trenutno sta tako dohodnina kot tudi obdavčitev prihodkov podjetij v Črni Gori pri devetih odstotkih.

Črnogorska vlada pa zdaj predlaga znižanje prispevkov za socialno varnost in s tem zvišanje neto plač (zdaj po besedah Spajića država pobere 39 odstotkov plače, z reformo bi se delež znižal na okrog 20 odstotkov) ter na drugi strani progresivno obdavčitev prihodkov podjetij.

Pa pri nas? Kot smo pred dnevi pisali v povzetku analize ministrstva za finance, se obremenitev dela z dohodnino v Sloveniji že od leta 2005 zmanjšuje, predvsem pri zavezancih v nižjih dohodkovnih razredih, obdavčitev plač pa je še vedno nad povprečjem držav OECD. Pri tem se ministrstvo naslanja na publikacijo Taxing wages 2020, v kateri je navedeno, da je davčni primež (delež davkov in prispevkov v bruto strošku dela) v Sloveniji 42,9 odstotka, medtem ko je povprečje OECD držav 34,6 odstotka.

Kot napisano, je v Črni Gori davčni primež prav tako okrog 40 odstotkov, Mednarodni denarni sklad (IMF) pa je državi že pred leti predlagal, da zmanjša predvsem obdavčitev nižjih plač.