in

Alenka Artnik po sanjski sezoni znova v rojstnem Kopru

Letošnja sezona bi bila zanjo težko uspešnejša, saj je v svoji paradni disciplini z monoplavutjo na Bahamih julija dosegla nov svetovni rekord – 122 metrov, kar je peti dosežek v zgodovini, tako v moški kot v ženski konkurenci. Oktobra pa je v Kasu v Turčiji z dvojno plavutjo dosegla rekord 106 metrov in znova postala svetovna prvakinja.

“Ta sezona je bila dejansko sanjska sezona, jaz sem dosegla pravzaprav največ, kar bi lahko v svojih dveh paradnih disciplinah,” je v pogovoru z novinarko TV Slovenija Erter Pust v rojstnem Kopru povedala svetovna rekorderka v potapljanju na vdih. Nadaljevala je: “Verjetno 40. se, bom rekla, v kakšnih drugih športih že malo poznajo, ampak jaz mislim, da tukaj ni tako pomembna sama starost kot motivacija.”

Rekordni potopi Alenke Artnik: med meditacijo in varnostjo

Apneistko opredeljujejo izjemna samodisciplina, potrpežljivost in poznavanje svojih sposobnosti. Zadnji dve leti ima tudi svojo kondicijsko trenerko, veliko pozornosti posveča tudi “suhim” treningom, ki so podobni atletskim, s to razliko, da jih Alenka opravi večinoma v izdihu ali zadržanim vdihom. V tem športu je našla tudi življenjsko ljubezen in življenje v Ženevi.

“Devet mesecev na leto sem v tujini, sem nekje, bom rekla, bolj kot ne tropih, potem za tri mesece pridem nazaj, ta del se ni spremenil. Ne potujem več sama, je moj partner z mano, in to mi zelo veliko pomeni, mi zelo olajša.”

Znana je tudi po svojih elegantnih delfinskih zamahih in tem, da se po vsakem rekordu odene v slovensko zastavo.

Alenka Artnik premika meje mogočega