in

20 let po golu Rudonje Slovenci proti Cipru le za boljši vtis

Slovenija bo poskušala četrtič zmagati v kvalifikacijah za SP 2022 in se oddolžiti za slabo predstavo v Nikoziji, ko je bilo konec marca 1:0 za Ciper. Foto: Reuters

Kek: Pričakujem motivirano, organizirano, angažirano Slovenijo

Končuje se redni del kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2022. Marsikje bo še zelo napeto, v skupini H seveda predvsem na Poljudu (že od jutranjih ur so navijači v Splitu zelo glasni), kjer mora Hrvaška premagati Rusijo, če želi osvojiti 1. mesto in se neposredno uvrstiti na turnir v Katarju.

Slovenija bo v Stožicah gostila Ciper. Tretje mesto v skupini, ki sicer ne prinaša ničesar, je še dosegljivo, a potrebuje Slovenija boljšo gol-razliko kot Slovaška, zato bi morali biti slovenski strelci v Stožicah danes razpoloženi. Predpostavljamo seveda, da bo Slovaška, ki ima tako kot Slovenija 11 točk, zmagala v gosteh pri Malti.

Selektor Matjaž Kek je prepričan, da motivov ne bo manjkalo, v mislih pa ima predvsem prvo medsebojno tekmo na Cipru, ko je Slovenija pustila res slab vtis in izgubila z 1:0.

Kar nekaj je teh razlogov za dober konec kvalifikacij. Eden tistih, ki mene najbolj žene, je tekma v Nikoziji, ko smo izgledali slabo, ko smo izgubili in ko je bil mogoče prelomen trenutek teh kvalifikacij. Zato pričakujem motivirano, organizirano, angažirano Slovenijo. Cilj in razmišljanja so zaključiti kvalifikacije z zmago,” je na novinarski konferenci pojasnil Kek.

14. november je sicer nepozaben za slovenski nogomet: pred točno 20 leti si je Slovenija na tekmi dodatnih kvalifikacij z Romunijo priborila krstni nastop na svetovnih prvenstvih. S prvim in edinim reprezentančnim zadetkom se je med legende zapisal Mladen Rudonja.

Slovenija na Cipru doživela hladno prho. Kek: Zaslužili smo si to klofuto.

KVALIFIKACIJE ZA SP 2022, skupina H, danes ob 15.00:
SLOVENIJA – CIPER

Verjetni postavi:
Slovenija: Oblak, Stojanović, Bijol, Mevlja, Balkovec, Zajc, Kurtić, Lovrić, Iličić, Verbič, Šporar.

Ciper: Demetriu, Karo, Soteriu, Laifis, Dimitriu, Artimatas, Kastanos, Joanu, Cionis, Papulis, Sotiriu.

Sodnik: Sergej Ivanov (Rusija)

HRVAŠKA – RUSIJA

MALTA – SLOVAŠKA

Lestvica:              
RUSIJA     9 7 1 1 19:5 22 točk
HRVAŠKA    9 6 2 1 20:4 20   
--------------------------------   
SLOVAŠKA    9 2 5 2 11:10 11   
SLOVENIJA   9 3 2 4 11:11 11   
MALTA     9 1 2 6 9:24 5   
CIPER     9 1 2 6 3:19 5   
Srbi v Lizbono po zmago in 1. mesto
Tudi v preostalih kvalifikacijskih skupinah bo zelo zanimivo. V skupini A bosta o 1. mestu odločili Portugalska in Srbija (Srbija mora zmagati), v skupini B bo Španija gostila Švedsko (ta ima točko manj od vodilne Španije), v skupini J pa bo Severna Makedonija verjetno kar morala ugnati Islandijo, da bo ostala na 2. mestu in si zagotovila dodatne kvalifikacije.